Нов фонд спасява енергетиката

Готвят промени, които ще отпушат разплащанията в бранша

Нов фонд спасява енергетиката | StandartNews.com

София. Нов фонд ще акумулира средства от различните производствени предприятия в енергетиката, а набраните пари ще бъдат използвани за запълване на дупки в системата. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай. "Идеята все още не е изчистена, но целта е всички производители на ток да внасят във фонда такива средства, какъвто недостиг от средства създават в системата", обясни той.

Според експерти това са например парите, които липсват за компенсиране на високите преференциални цени на слънчевия ток. Различни по размер средства във фонда ще внасят фотоволтаичните централи, вятърните паркове, частните и държавните ТЕЦ-ове, дори евентуално и АЕЦ "Козлодуй". Например за топлоцентралите това ще бъде сума, която ще се определя от това колко замърсяват околната среда с производството си, обясни Аталай. Той коментира, че това едва ли ще се хареса на централите, а и на банките, но фотоволтаиците, американските ТЕЦ-ове в "Марица-изток" и всички трябва да разберат, че трябва да направят определени отстъпки от приходите си, за да може да се стабилизира цялата система.

Освен създаването на фонда предстоящите промени в Закона за енергетиката ще отпушат и паричните потоци в сектора. В момента там е натрупана голяма задлъжнялост по веригата от мините, през централите до НЕК и обратно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай