Сряда,

Нов таван на кеша. Голяма промяна за високите заплати

От: Стандарт -
5828
Нов таван на кеша. Голяма промяна за високите заплати
A
A
A

Да бъдат забранени плащанията в брой на стойност над 5000 лв. предлага Министерството на финансите. Това е друг аспект на законодателните промени, които подготви министерството с цел бюджетният дефицит през тази година да бъде под 3% от брутния вътрешен продукт на страната. В момента прагът е 10 000 лв. 

Министерствот​о предлага промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой - като мярка за ограничаване дела на сивата икономика нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой в страната да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв. Предл​ожението е плащанията на територията на страната да се извършват само чрез превод или внасяне п​о платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 5000 лв. Мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот, аргументират се от финансовото ведомство, пише "Марица". 

Предлага се и изплащането на трудовите възнаграждения в размер над прага от 5000 лв. да става само по банков път, а не в брой, тъй като в момента за изплащането на заплати прагът за плащанията в брой не важи. 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com