Нинова: Законът за търговските вериги няма да покачи цените

Нинова: Законът за търговските вериги няма да покачи цените | StandartNews.com

София. Законът, засягащ търговските вериги, няма да доведе до покачване на цените и не е в разрез с европейското законодателство. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тя обясни, че президентът връща закона за веригите, защото е заложено в него, че не може да се забавят плащания към български доставчици и производители повече от 30 дни. „Президентът смята, че това не е правилно, защото в европейска директива е записано, че трябва да се плаща до 60 дни и според него противоречим на европейското законодателство. Ние не сме съгласни с това", категорична бе тя и обясни, че в регламент 1/2003 на Съвета на ЕС се казва, че държавите – членки не следва да бъдат възпирани срещу приемане и прилагане на тяхна територия на по-строги национални закони в областта на защита на конкуренцията. „Този аргумент на президента следователно отпада", каза още Нинова.

 

"Във ветото си президентът показва, че се е загрижил за печалбата на търговците, а не за българските производители", обяви Нинова. Зам.-председателят на ПГ на КБ коментира и че според президента свободният пазар трябва да определя таксите, като се има предвид тези такси, срещу които не се дава услуга. По думите й, тъй като някои вериги имат такива такси, е взето решение да се уреди в закона такива такси да не се предоставят. „Има закон за държавните такси и там се казва, че таксите се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Законът е уредил държавните такси, защо да не може да уредим такси между частни субекти. По Конституция държавните частни субекти са равнопоставени", обясни Нинова. Тя припомни и че по думите на президента цените ще се покачат, защото предвидените промени ще доведат до нужда от презастраховане на търговците на храни, чрез увеличаване на цените. „Той се е загрижил за тях да си презастраховат и гарантират печалбите, а не за българските доставчици и производители. Няма обективни, а само субективни причини да се повишат цените – веригите да си презастраховат печалбите", категорична бе тя.

"Който от БСП има да каже нещо, да го каже първо на пленума, не по медиите", коментира Корнелия Нинова процесите в БСП. Тя заяви, че случващото се в партията ще изрази публично едва след като направи това пред своите съпартийци на Националния съвет на БСП в събота. Тя посочи, че предварителното публично говорене срещу отделни хора в партията я отслабва. „Аз искам да съм част от силата на БСП, а не от слабостта й. Това демотивира хората преди избори", каза още тя.

На въпрос за решението на лидера на БСП да стане евродепутат, тя отговори, че се случва човек да смени своята позиция поради нови обстоятелства и всеки има право на избор. „Убедена съм, че когато по време на кампанията той казваше, че няма да замине евродепутат, той наистина го мислеше. Той има своите аргументи и ги обясни", допълни Нинова. Тя помоли всички членове на БСП, които искат да изразят своето мнение за промените в партията, да не го правят в медиите, а първо да го кажат на НС на БС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай