Неприватизирането на тръбите довело до глобата за БЕХ

Днес по-рано през деня стана ясно, че ЕК е наложила глоба в размер на 77 млн. евро на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД заради твърдения за злоупотреба с монополно положение...

Неприватизирането на тръбите довело до глобата за БЕХ | StandartNews.com

„През последните три години водим активна комуникация на експертно и политическо равнище с Европейската комисия по делото БЕХ-газ, като целта ни бе да постигнем споразумение. Обсъждани бяха различни варианти за приключване на делото. Приватизацията на българския газопреносен оператор бе неприемлив вариант за нас. Това е стратегическа инфраструктура, пряко свързана с националната сигурност и своеобразна „червена линия“, която не можем да прекрачим.“ Това каза пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова, която коментира решението на Европейската комисия по делото „БЕХ-газ“.

Днес по-рано през деня стана ясно, че ЕК е наложила глоба в размер на 77 млн. евро на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД заради твърдения за злоупотреба с монополно положение. Периодът на нарушението, според Комисията, е от юни 2010 г. до януари 2015 г. Очаква се българската страна да получи официално уведомление за решението на ЕК, след което ще бъдат анализирани възможните следващи стъпки, подчерта Петкова. По нейните думи, целта на правителството е да защити в максимална степен националните интереси на страната, както и имуществените и финансовите интереси на българската енергетика.

Делото се води поне осем-девет години. Разговори са водени на различно ниво, включително политическо и ние искахме споразумение с ЕК, като смятахме, че има всички основания за това, посочи Петкова. За съжаление споразумение няма. Основните причини бяха становищата на ЕК, че България трябва да създаде възможност Булгартрансгаз да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор, каза Петкова. Това обаче за нас е червена линия, която ние не можем да прекрачим - това е инфраструктура, стратегическа за страната и свързана с нашата национална сигурност, посочи министър Петкова. Това е неприемлив вариант, потвърди тя.

Ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансовите интереси на фирмите. Глобата е за период от четири години и половина, който беше съществено намален от първоначалния период за извършено нарушение от над осем години. Размерът на глобата също е съществено намален от първоначално търсения, уточни от Петьо Иванов, директор на БЕХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай