Вторник,

Недостиг на ток у нас? Говори човек на Кирил Петков

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС, архив -
3042
Недостиг на ток у нас? Говори човек на Кирил Петков
A
A
A

Страната ни е нетен износител на електроенергия, така че по отношение на възможностите за доставка на ток за вътрешното потребление не би трябвало да има никакъв проблем. Ако няма някакъв голям проблем, не би трябвало да има недостиг на електроенергия, тъй като ние продължаваме да изнасяме твърде много, заяви пред БНР бившият председател на КЕВР Ангел Семерджиев.

"За битовите потребители цените на електроенергията в момента, а и каквито се очертава да действат и през зимния период, не са се променили съществено от миналата година и са далеч от истинските пазарни цени. Това е една мярка, която в България беше предприета, така че битовите потребители не би трябвало да изпитват затруднение. За индустриалните потребители ситуацията е различна - там също действа механизъм, който подпомага плащането на електроенергията. Важно е, че ток ще има и индустриалните потребители, които успеят да се приспособят към високите цени на електроенергията, ще продължат да действат и ще бъдат конкурентоспособни - при тия нива, които тук имаме, сравнено с индустрията в Европа", коментира той. 

По думите на Семерджиев няма опасност заради солидарност в ЕС българските производители да субсидират граждани на други държави в Съюза: "Няма достатъчно информация, а е много съществено, как ще се преразпределят тези средства, които ще се натрупват във фондовете, между различните държави. Трябва добре да се помисли и да се отстоява българската позиция, тъй като е известно, че България е една от най-бедните енергийно по отношение на домакинствата в ЕС".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com