Най-сетне! Падат ограничения за износ на свинско

Еврокомисията разхлаби мерките, въведени заради АЧС, в 20 общини, съобщи БАБХ

Най-сетне! Падат ограничения за износ на свинско | StandartNews.com

Всички индустриални свинекомплекси у нас вече могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми и на европейския пазар, освен на българския, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Европейската комисия (ЕК) облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата. Разхлабването на рестрикциите в регионите, в които са били обявени огнища на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине стана възможно след многократно настояване от страна на БАБХ пред ЕК.

Базирайки се на високите резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при одитите, извършени от ЕК, БАБХ защити пред комисията становището си, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за засегнатите области в България.

Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март т.г. ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна. На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължава.

Актуализираната регионализация ще бъде отразена в Приложение I oт Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605 на Комисията от 7 април 2021 година за определяне на специални мерки за контрол във връзка с АЧС. Новият документ заменя Решение за изпълнение 2014/709, запазвайки принципите на регионализация и рестрикциите за търговия със свинско месо, произтичащи от нея.

Напомняме, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай