Мини с часовников механизъм

Хората от Раднево не искат и да чуят за приватизация

Мини с часовников механизъм | StandartNews.com

София. Бомба с часовников механизъм цъка в мините ни. Ниското потребление на ток от последния месец принуждава централите да спират мощности. Складовете им са пълни с въглища, а миньорите излизат в принудителен отпуск. Над 1500 души от мини "Марица Изток" си стоят в къщи, а в Раднево, откъдето са повечето хора, се носят страшни слухове за закриване на рудниците.

Синдикати, бизнес и работници се събраха вчера в икономическото министерство, за да търсят изход от взривоопасната ситуация. Над 3 часа продължиха разговорите, на които присъстваха зам.-икономическият министър Божан Стоянов, председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков, изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов, шефът на НЕК Крум Анастасов, директорът на Централното диспечерско управление на ЕСО Митю Христозов, председателят на Минно-геоложката камара Лъчезар Цоцорков, зам.-шефът на Браншовата камара на енергетиците Валентин Терзийски и др. До решения как да се увеличи потреблението и как да се отпуши износът, за да заработят мините, обаче не се стигна. "Или се стягайте и взимайте решения, чрез които миньорите да започнат да работят и да изкарват почтено хляба си, или ние предприемаме действия. Ако диалогът бъде прекратен и страните не намерят бързо решение, стачка няма да има, а преминаваме към брутално гражданско неподчинение, включително блокади", заяви Константин Тренчев. И допълни: "Това са хора, които, първо, са обединени, второ, са решителни.

Това са мъжаги, а не някакви флейтисти

 които можеш да разгониш с двама-трима полицаи." Според него България не изнася, ток защото на някого не му е кеф. "А имаме мощности да захраним половин Източна Европа", посочи още шефът на КТ "Подкрепа". "Проблемът с липсата на износ не е толкова в самата такса за пренос, а в зелената добавка, която увеличава много цената", коментира зам.-председателят на КНСБ Николай Ненков. Конкретно за "Мини Марица-изток" пък неприятностите идват още от последната приета Енергийна стратегия на България до 2020 г., в която на въгледобивната индустрия не е обърнато достатъчно внимание. "Настоящата кризисна ситуация в мините е породена от системата като цяло, включително и ценообразуването", заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Тя работи вече 20 години по начина, който е организирана в началото. Тогава обаче водещ фактор в българската енергетика е НЕК, когато тя е била холдингова структура, към която са били дори "Мини Марица-изток". Сега обаче нещата са коренно различни, обясни още Андонов. Донякъде мнението му подкрепи и шефът на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков. Според него решението на проблемите с държавните мини е свързано с преразглеждане на всички проблеми по веригата - от добива, през превръщането на въглищата в електроенергия, чак до електромерите на хората. На по-късен етап може да се премине към приватизация на "Мини Марица-изток", каза Цоцорков. Първоначално това може да стане например с миноритарен пакет от 34%, тъй като всяко влизане на частен капитал води до по-ефективно управление на предприятията, смята Цоцорков. От думите му обаче стана ясно, че раздържавяването не е панацея, тъй като дори и частните мини в момента страдат от нереформираната система.

 Идеята за приватизация накара миньорите да скочат

 Според тях подобна стъпка заплашва бъдещето на предприятието и децата на служителите му. Според някои - дори цялата област. "В момента "Мини Марица-изток" не е в състояние да бъде приватизирано", успокои топката зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов. Той все пак допусна, че на по-късен етап би могло да се помисли за промяна на собственика на държавните мини. Като цяло обаче Стоянов не беше особено активен в дискусията и остана някак си безучастен. Относно страховете на миньорите, че приватизация на предприятието може да доведе до проблемите, които са наблюдавали в други икономически субекти в България, настъпили след продажбата им през последните 20 години, зам.-минитърът коментира, че сега не трябва да съжаляваме за млякото, което се е разляло, а да гледаме в перспектива как да бъде решен проблемът с износа на тока, а оттам и със свития въгледобив. Тази реплика обаче провокира коментари от някои от присъстващите, че имат срещу себе си

 представители на държавата, които не са достатъчно компетентни

 В края на заседанието все пак беше взето решение за спешно създаване на работна група, която да създаде няколко модела за работа на "Мини Марица-изток". После те ще бъдат обсъдени от браншовия съвет и ще бъде избран най-подходящият. В работната група ще влязат представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", БЕХ, НЕК, ЕСО, ДКЕВР, мините, а ръководител ще бъде зам.-министър Божан Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай