Милен Велчев бие тревога за бюджета, хвали служебното правителство

В парламента има прекалено много политически сили, които обещават трудно осъществими неща

Милен Велчев бие тревога за бюджета, хвали служебното правителство | StandartNews.com

Служебният кабинет отказа да внесе проект на нов бюджет за 2023 г. и вместо това ще предложи да продължи да действа тазгодишният финансов план на страната, стана ясно преди дни. Според бившия министър на финансите Милен Велчев новината е позитивна.

Вярно е, че законът изисква по това време на годината финансовото министерство да внесе проект на бюджет в парламента, но в сегашната политическа обстановка е прекалено рисковано да се прави такова нещо, каза Велчев пред телевизия НоваНюз.

Рискът според него идва то това, че в парламента има прекалено много политически сили, които обещават трудно осъществими неща. „Едни обещават 20% вдигане на пенсиите, други – още повече. Ако бюджетът попадне в техните ръце, естествено, че те ще се обединят около най-високата цифра и може и с 40% да ги вдигнат. А всъщност те могат да се вдигнат с толкова, колкото позволява бюджетът“, обясни Велчев.

„Виждаме какво става на международните дългови пазари. Преди година и нещо България мажеше да се финансира на лихви между 0 и 1%. Сега под 5 процента и половина България няма начин да получи заеми. Една от причините да се вдигнат толкова лихвите у нас е усещането на пазарите за несигурност у нашите управляващи дали искаме да влезем в еврозоната”, допълни бившият финансов министър.

И обясни, че инфлация се бори с приходи, с намаляване на разходи. По принцип тя се подхранва от увеличаване на доходите, каза още Велчев.

Според него е възможно България да изпълни поставената дата за влизане в еврозоната при една стегната бюджетна политика до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай