Л. Борисов връчи пет сертификата за инвестиции

Стойността на проектите е 83 млн. лв., като те ще разкрият над 500 нови работни места

Л. Борисов връчи пет сертификата за инвестиции | StandartNews.com

Икономическият зам.-министър Лъчезар Борисов връчи днес пет сертификата за инвестиции издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщават от ведомството на Борисов.

Стойността на проектите е 83 млн. лв., като те ще разкрият над 500 нови работни места. Икономическият заместник - министър връчи четири сертификата за инвестиция клас „А“ на „Каолин” ЕАД, „Никвец” ЕООД , Търговска лига- Глобален Аптечен Център АД  и „Карготек България“ ЕООД , както и един сертификат за инвестиция клас „Б“ на „Термо Про“ ЕООД. Два от проектите ще бъдат осъществени в сферата на преработващата промишленост, два в здравеопазването и  един в  сферата на високотехнологични и интензивно базирани на знания услуги.

Борисов подчерта, че се отчита положителна тенденция за увеличаване на броя и размера на проектите, осъществявани в страната, както от чуждестранни, така и от местни компании, което е доказателство за добрия бизнес климат. По думите му се работи и за допълнителни стимули за инвеститорите.

Инвестиционният проект на „Каолин” ЕАД, който получи сертификат за инвестиция клас „А“ е свързан с  изграждане на предприятие за производство на продукти от индустриални минерали в гр. Дулово, обл. Силистра. Размерът на инвестицията възлиза на над  60 млн.лв., като се очаква да разкрие нови  120 работни места.

Проектът на „Никвец” ЕООД в сферата на хуманното здравеопазване е за района на град Сливен и е на обща стойност 11 млн. лв., като ще бъдат открити 40 нови работни места.

Третият проект, получил сертификат за инвестиция клас „А“ е на „Карготек България“ ЕООД. Той е за разширяване на центъра за бизнес услуги на финландската компания в град София. Инвестицията е близо 1 млн. лв., като ще бъдат разкрити 172 работни места.

Последният проект, сертифициран за инвестиция клас „А“ е на „Търговска лига- Глобален Аптечен Център“ АД и е свързан с изграждане на многопрофилна болница за активно лечение „Сърце и мозък“, гр. Бургас. Проектът е на стойност над 9 млн. лв. и ще открие 200 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас „Б“ получи инвестиционният проект на „Термо Про“ ЕООД за изграждане на център за инсталация и сервизно обслужване на хладилни агрегати за мобилен температурен контрол в Индустриална зона София-Божурище. Инвестицията в производство на промишлено хладилно и вентилационно оборудване възлиза на над 2 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай