Кризата си казва думата. И немците започват да се свиват

Една от мощните икономики понася удари

Кризата си казва думата. И немците започват да се свиват | StandartNews.com

Германия потребява със 7,1 на сто по-малко ток през първата половина на годината, отчита Асоциация "Енергиебиланцен" (Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen), цитирана от агенция dpa-AFX, цитирано от БТА

 Доклад на организацията посочва, че основните причини за това са покачващите се цени на енергията и слабата икономика. Същевременно това означава, че понижаването на цените и силният икономически растеж могат отново да спрат желаното развитие по причини, свързани с политиката за климата, отбелязва електронното издание на списание "Шпигел".

Въпреки драстичния спад на цените в сравнение с първата половина на 2022 г., нивото им обаче все още е значително по-високо от това през 2021 г. Освен това има значителен спад в производството в енергийноинтензивните браншове на химическата промишленост, металодобива, производството на хартия и стъкло. Ефектите от увеличаването на потреблението, дължащо се на малко по-ниските температури и нарастването на населението, са значително по-слаби от последиците от свиването в потреблението.

Според доклада консумацията на енергия от всички енергийни източници се е увеличила само при възобновяемите източници – с 0,6 процента. Потреблението на петрол е спаднало с 2 процента, а това на природния газ - с 10,1 процента. Експертите констатират, че от една страна спадът се дължи на намаленото потребление на природен газ в промишлеността, а от друга, че потреблението от битови клиенти и малкия бизнес е с около 10 на сто под средното дългосрочно ниво.

Потреблението на черни въглища е намаляло с 10,8 процента през първата половина на годината. Според данните  използването на въглища в електроцентралите е намаляло с почти 19 процента. Потреблението на лигнитни въглища пък е спаднало с около 18 процента. От асоциацията обясняват тази тенденция и с намаленото потребление на електроенергия в Германия и "благоприятните условия за производство в съседните страни'. Производството на електроенергия от ядрена енергия също бележи спад с 57 процента поради разширяване на работата и спирането на последните три електроцентрали в страната. 

Според доклада 3,1 милиарда киловатчаса електроенергия са били изнесени в чужбина през първата половина на годината.  През първата половина на 2022 г. са били 17,4 милиарда киловатчаса. Асоциацията посочи, че Германия се е превърнала в нетен вносител с излишък от внос от 6,4 милиарда киловатчаса през второто тримесечие. Така на практика страната е успяла частично да се възползва от по-евтините опции за производство в съседните страни. 

Разширяването на възобновяемите енергийни източници в други европейски страни също напредва и увеличава предлагането, посочват от организацията. Експертите й определят по-високия баланс на Германия като знак за функциониращ европейски вътрешен пазар на електроенергия, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай