Край на отсрочката! От 1 април плащаме кредитите

Тихомир Тошев посъветва хората да не теглят нови кредити за погасяване на стари

Край на отсрочката! От 1 април плащаме кредитите | StandartNews.com

https://www.flashnews.bg/wp-content/uploads/2017/03/toshev-1000x500.jpgКрай на отсрочката! От април ще започне обслужване на отложените от мораториума кредити, съобщи в ефира на БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Припомняме, че през миналата година БНБ одобри поисканото от Асоциацията на банките удължаване на сроковете на мораториума върху плащанията по кредити. Така стана възможно, до 23 март тази година хора и фирми, независимо дали вече са били поискали отсрочка или тепърва са изпитали трудности с обслужването на вноските си, да могат да поискат те да бъдат временно замразени.

Тихомир Тошев посъветва хората да не теглят нови кредити за погасяване на стари. "Тези, които продължават да са без доходи или с ограничени, да потърсят от своята банка приемливо решение за двете страни", поясни той.

Над 2 млрд. лв. са ипотечните кредити от март 2020 г. до края на годината. Близо 1 млрд. лв. пък са изтеглените потребителски кредити. "Хората от незасегнатите сектори продължиха активно да теглят кредити", коментира Тошев.

Банковият сектор е изключително стабилен, запазиха се ниските лихви за хората със стабилни доходи, допълни още кредитният консултант. По думите му, не се очаква значително увеличение в нивото на необслужваните кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай