Кошмарен удар за ЕС от суецкия канал

Поскъпване и недостиг на стоки заради заседналия танкер

Кошмарен удар за ЕС от суецкия канал | StandartNews.com

Юкито Хигаки, президент на японската компания "Шоей Кисен", чийто кораб "Евър гивън" блокира Суецкия канал, изрази надеждата си трафикът през канала да бъде възстановен тази вечер, предаде Франс прес, цитиран от business.dir.bg.

"След като работите по деблокирането му приключат, корабът ще може да продължи да функционира", каза още ръководителят на "Шоей Кисен", цитиран от японския всекидневник "Асахи Шимбун".

Съветник на египетския президент обаче обяви, че преместването може да стане до два-три дни. Според други експерти това може да отнеме седмици.

Около 12% от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, свързващ Средиземно с Червено море и най-краткия път между Азия и Европа.

Алтернативен маршрут край нос Добра надежда и южните брегове на Африка, но пътят оттам е с две седмици по-дълъг, отколкото през Суецкия канал.

Блокадата предизвика 3% ръст в цените на петрола.

"Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал", прогнозира в интервю за програма "Хоризонт" на БНР анализаторът от лондонския Център за икономически и бизнес проучвания Кай Нойфелд.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай