Комисари при Бойко заради "Южен поток"

Комисари при Бойко заради "Южен поток" | StandartNews.com

Шефчович събира енергийни министри в София за проекта

Дясната ръка на шефа на ЕК Жан Клод Юнкер - вицепрезидентът, отговарящ за енергетика Марош Шефчович, ще дойде на крака при премиера Бойко Борисов в понеделник заради "Южен поток", научи "Стандарт" от високопоставени източници в Брюксел.

Вицепрезидентът на ЕК Шефчович с ресор енергиен съюз и Мигел Канете, еврокомисар по климат и енергетика, пристигат у нас по покана на Борисов. Очаква се по време на срещата на най-високо ниво, която ще се проведе в резиденция "Бояна", премиерът отново да постави въпроса за газовите доставки за страната ни и страните от ЕС. Диверсификацията е сред основните приоритети, които бяха заложени в управленската програма на кабинета "Борисов".

Срещата в Бояна по въпросите на енергетиката за Балканите и ЕС бе анонсирана в средата на миналия месец от министър-председателя. Тогава Борисов обсъди в Брюксел с представителите на ЕК ситуацията в България и в ЕС след сигналите на Москва относно "Южен поток" и пренасочването на тръбата към Турция. По предварителна информация целта на срещата на най-високо равнище в София - изграждането на газов хъб у нас. Идеята за газов разпределителен център у нас бе лансирана от премиера Борисов, а по време на совалката му в Брюксел преди няколко седмици получи принципна подкрепа и от ключовите еврокомисари.

За енергийната среща в София пристигат още ресорните министри от Румъния, Хърватска, Словакия и Унгария.
По настояване на българското правителство изграждането на газов хъб в България може да се случи чрез финансиране от ЕС за стратегически проект. Изискванията за това са подходяща инфраструктура, прозрачност и ликвидност, недискриминационен достъп до доставчици и клиенти.

Запознати припомниха, че на 1 декември руският президент Владимир Путин заяви в Анкара след среща с турския си колега Реджеп Ердоган, че Русия ще се откаже от газопровода "Южен поток". А Кремъл може да си сътрудничи с Турция за строителството на газова връзка за Южна Европа.

Съдбата на проекта бе обсъдена в телефонен разговор на енергийния министър Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак.

Вицепрезидентът на ЕК Шефчович имаше совалка в Москва заради ситуацията с "Южен поток". Преди 2 дни в Брюксел комисарят по енергийния съюз изрази съмнения за реализирането на "Турски поток". Шефчович подчерта, че точно "в София ще се дебатират промените на енергийния ландшафт".

Премиерът в Брюксел за терора

На заседание в Брюксел се очаква да замине следващата седмица премиерът Бойко Борисов. По време на срещата лидерите от ЕС се очаква да обсъдят борбата на ЕС срещу тероризма след нападенията в Париж. Държавите членки трябва да полагат по-големи съвместни усилия и да си сътрудничат още по-активно в борбата срещу общата заплаха. Ще бъдат обсъдени и начини за укрепване на координацията на икономическите политики и безпроблемното функциониране на икономическия и паричен съюз. Накрая очаква се лидерите да разгледат последните събития в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай