Коментатор: Намалява влиянието на Валентин Златев

Коментарът е на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията

Коментатор: Намалява влиянието на Валентин Златев | StandartNews.com

"Имаме различни версии, но това, което е важното, е, че със сигурност Валентин Златев няма да е толкова влиятелен фактор, както беше до момента", каза в интервю за БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в коментар на това, че договорът на Валентин Златев беше прекратен и той престана да представлява българското дружество “Лукойл“.

“Това е силен фактор, много ключова личност в българската икономика и политика, така че предполагам много от политиците предпочитат да не коментират", каза още Безлов.

“Искам да припомня, че Валентин Златев е в “Лукойл“ от неговото приватизиране, всъщност имаше ключова роля при приватизирането през 1999 г. Става дума за 20 години. През тези години имаше много такива различни слухове - как ще бъде отстранен“, каза още той.

Според него дълголетието на такъв пост се осигурява с качества: "Не само как е добър политически инвеститор и успява да поддържа баланс с всички политически фактори, но и с очевидно добри позиции в самия “Лукойл“.

Темата, че Валентин Златев вероятно ще бъде сменен, се коментира някъде около година в България. "И някъде около месец се знаеше, като че ли, че е сменен, посочи още той.

Според Тихомир Безлов аргументите това да се случи са: “Става дума по-скоро за моментната позиция на “Лукойл“ на българския пазар. Аз лично не вярвам на тезата, че Златев е сменен заради информацията за тази фирма, която е посредник между покупките на имоти за бензиностанции и “Лукойл“. Мисля, че това си е нормален модел на големите петролни компании винаги използват един буфер, който им гарантира кеш, за да могат да правят нерегламентирани плащания. Просто тази компания, за която се коментира, е традиционен буфер“.

Това, което се коментира в средите на петролните търговци, е това, че на “Лукойл“ дължи много голяма сума българска верига бензиностанции. "Това даже го има по регистрите и се смята, че това вероятно е спусъкът, който е променил ситуацията", каза Безлов и допълни: “Другата причина, която според мен е важна, е какво става в самия “Лукойл"-Москва, знаем, че Алекперов обяви миналата година, че се оттегля от изпълнителен директор на “Лукойл“. И, разбира се, с тази тема за негативните новини, които генерира Джи Пи Груп и съответно свързването ѝ със Златев“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай