Китайски инвеститори вдигат фуражен завод в Добрич

Китайски инвеститори вдигат фуражен завод в Добрич | StandartNews.com

21 млн. евро ще бъдат вложени от китайски инвеститори в изграждането на фуражен завод в Добрич, чиято продукция ще е за Китай. Това съобщиха от областна администрация, като информират, че миналата седмица областният управител д-р Маргарита Новоселска е имала среща с китайските инвеститори, които са били придружавани по време на визитата си от техни български партньори от фирма „Нова ера София" ООД.

Пред губернатора бизнесмените са представили плана си за изграждането на завода, който ще бъде в промишлена зона - Запад в Добрич, където вече са закупили терен. Ден преди това намеренията са били представени и пред кмета на Добрич Детелина Николова, която е дала конкретни насоки за предстоящите дейности в процеса, съобразно изискванията на българското законодателство.

Намеренията са изграждането на завода да бъде в два етапа, като за първия са планирани инвестиции в размер на 11 млн. евро /80 млн. йоана/ и дневен капацитет на произведен комбиниран фураж - 500 тона /годишно - 150 000 т/. Според разчетите на китайските предприемачи от общата сума за първия етап 5 млн. евро са предвидени за недвижими активи и 6 милиона евро - за оборотни средства. Управленският екип на завода е планирано да наброява около 20 души, а работниците в цеха - 35. Бизнесмените са заявили, че за втори етап планират инвестиции в размер на 70 млн. йоана /малко над 10 млн. евро/, от които - в недвижими активи 4,3 млн. евро и оборотни средства 5,8 млн. евро. Планира се дневният капацитет да се удвои и да се изгради складова вместимост около 50 000 тона. След тези два етапа, заводът ще има годишен капацитет от над 300 000 т, а персоналът ще е малко над 80 човека. Реализацията на продукцията ще бъде за Китай. След Великденските празници се очаква в Добрич да пристигнат китайски инженери, които да огледат терена и да изготвят скица на завода. Проектът ще бъде разработен спрямо изискванията на ЕС. Инвеститорите не се ангажират с пусков срок на завода, тъй като това ще зависи от работата на българските фирми подизпълнители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай