Хазната с излишък от 1,1 милиарда

Увеличават се данъчните приходи, изтребителите покачиха разходите

Хазната с излишък от 1,1 милиарда | StandartNews.com

Хазната с излишък
от 1,1 милиарда

 

1.1079 млрд. лева ще е излишъкът по консолидираната фискална програма (КФП) към края на октомври, заради превишаване на приходите над разходната част. Това  обявиха от финансовото министерство на база на предварителни данни и оценки.

Според експертите основните фактори за излишъка са растящите данъчни и неданъчни проходи. Има и увеличаване на разходите по консолидираната фискална програма заради по-високия размер на капиталовите разходи,  свързан с покупката на изтребителите.

Очаква се приходите към септември 2019 година да бъдат в размер на 36.3058 млрд. лева, което е 82.8% от годишния разчет и спрямо същия период на миналата година отчитат ръст с 3.7 млрд. лева. Причитата отново е нарастване на данъчните и неданъчните приходи, а също така увеличени грантове от европрограми.

Разходите по консолидираната фискална програма са 35.1979 млрд. лева, което представлява 76% от годишния разчет. Преди година те бяха 29.7686 млрд. лева, припомнят от Министерството на финансите. Номиналното нарастване през настоящата година е главно заради парите за бойните самолети.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, която е изплатена към края на октомври, възлиза на 1.0909 млрд. лева, което е в съответствие със законодателството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай