Как геймърите ядосаха дебелите котки на Уолстрийт

Това е битка на поколенията - ограбване на богатите, за да се даде на бедните, казват анализатори

Как геймърите ядосаха дебелите котки на Уолстрийт | StandartNews.com
  • С колективни усилия малки инвеститори надуха акциите на GameStop напук на хеджфондовете
  • Това е битка на поколенията - ограбване на богатите,  за да се даде на бедните, казват анализатори

Хен Бен, 28-годишен софтуерен инженер от Лийдс, купи две акции от американския търговец на игри GameStop, за които плати 460 паунда. "Направих го поради една причина - когато снимат филм за това след години, ще знам, че бях на фронта с куп идиоти в интернет, опитващи се да победят Уолстрийт", казва той. За Ема Ривърс от Източен Съсекс, инвестирала 1400 британски лири в компанията, за която само преди няколко седмици не бе чувала, това е изпращане на съобщение, че капитализмът е изживял времето си. "Сравнявам събитията от тази седмица с протести, които правите с помощта на компютъра си. Това е най-вълнуващото нещо, което се случва от дълго време и чувствам, че сме на ръба да свалим Уолстрийт", казва Ривърс.Ема и Бен са двама от хилядите малки инвеститори от цял свят, които са прекарали изминалата седмица вторачени в покачващата се цена на акциите на почти неизвестната американска търговска верига GameStop.Това, което започна като призив към игралната общност да спаси един от последните големи търговци на дребно от американските хедж фондове, бързо се превърна в масово движение, което изпрати ударни вълни през финансовия свят от двете страни на Атлантическия океан, пише "Гардиън".За част от армията от малки инвеститори, които отговориха на призива на форума WallStreetBets на Reddit, всичко беше свързано с поставянето на "корумпираните" големи зверове от Уолстрийт на колене. Други просто го възприемат като начин да спечелят пари за сметка на хедж фондовете - компаниите, които са планирали да осребрят спада в цената на популярния магазин. Каквато и да е мотивацията им, тя работи - поне в краткосрочен план. Вместо да управляват очаквания срив в цената на  GameStop, мениджърите на фондове с ужас наблюдават как армията от дребни търговци изтласква акциите от 20 долара на 12 януари, до над 483 долара през миналата седмица. А печалбата - над 700 процента само за пет търговски сесии.

  • Как започна всичко

GameStop е американска верига за търговия на дребно, която продава компактдискове с видео игри, конзоли и друга електроника. Тъй като светът на игрите става все по-технологичен и се движи изцяло онлайн, GameStop не процъфтява. Към това се добави и пандемията, която затвори градовете. През 2020 г. цената на акциите на GameStop падна до рекордно ниското ниво от 2,57 долара, преди съгласуваната контраатака от малките инвеститори да я катапултира до над 500 долара. Блестящите рицари в броня, които действат на Reddit, се събират в Wallstreetbets - място, където се обсъжда, препоръчва и отхвърля всичко, свързано с инвестиции, акции, търговия, хеджиране.Тъй като GameStop не се представя добре на пазара, всички инвестиционни компании залагат срещу нея. Те играят на късо, което е широко разпространена практика - заемат акции и продават, като се надяват цената да падне допълнително.  Известни хедж фондове като Melvin Capital и Citron Research се заинтересуваха от книжата на GameStoр, купиха акции и зачакаха. Но форумът Wallstreetbet се активира. Членовете на групата решиха на свой ред да "изстискат" инвеститорите. Икономиката беше проста - по-голямо търсене, по-висока цена. И акциите на GameStop бяха изкупени от аматьорите. Сега те са по-търсени от книжата на изключително популярната група FAANG - Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google. А хвърлената ръкавица от Reddit-орите доведе до огромна загуба за Melvin Capital, Citron Research и другите "тлъсти котараци" на Уолстрийт. "Дребните търговци "изглежда мразят хедж фондовете", казва анализаторът Нийл Уилсън. "Това е битка между поколенията и е свързана с ограбването на богатите, за да се даде на бедните", е мнението му. Някои хора във форума действително казаха, че са дарили приходите си за благотворителност.

  • Българската следа и намесата на прокурора

Платформата Robinhood, чийто съосновател е българинът Влад Тенев, възмути малките инвеститори, които я използваха да купуват акции от GameStop. Причината бе, че тя внезапно спря търговията. Владимир Тенев защити решението като се позова на "безпрецедентните времена" и на необходимостта да се гарантира, че притежава достатъчно пари, за да покрие сделките. "Като брокерска фирма имаме много финансови изисквания, включително нетни капиталови задължения на Комисията за ценни книжа и борси и депозити на клирингови къщи", каза Влад. Но веднага бе обвинен, че работи за защита на "дебелите котараци" от Уолстрийт срещу аматьорите. Часове след спирането на търговията стана ясно, че един клиент на Robinhood е завел колективен иск срещу него във федералния съд. Мотивът -  Robinhood е "блокирал напълно инвеститорите на дребно да купуват [GameStop] без законна причина". Robinhood отхвърля обвиненията.Американските политици също се присъединиха към реакцията срещу Уолстрийт. "Това е неприемливо", написа в Туитър конгресменката от Ню Йорк Александрия Окасио-Кортес. "Трябва да знаем повече за решението на RobinhoodApp да блокира инвеститорите на дребно да купуват акции, докато хедж фондовете могат свободно да търгуват с книжата, както сметнат за добре".Ограничената търговия на Robinhood беше възобновена в петък, след като си осигури инжекция от 1 млрд. долара от поддръжниците, за да се справи с лудостта на пазара.Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви в събота вечерта, че е поискал информация от Robinhood и редица други онлайн брокери, за да разбере дали всичко с ограниченията за търговия с акции от Gamestop и няколко други компании е законно.Очевидно има споразумения между хедж фондовете и платформите за търговия и уеб сървърите, за да се избегнат заплахите за тяхното господство на пазара, смята Пакстън.Компаниите от Wall Street не трябва да ограничават обществения достъп до свободния пазар в своя полза, казва прокурорът. "Смърди на корупция".

  • Войната на хилядолетието

"Ще излъжа, ако кажа, че съм свършил много работа тази седмица, тъй като цената на акциите лети непрестанно", казва Бен, докато с няколко приятели от игралната общност нервно чака отварянето на американските пазари. "За нас това е изпращане на съобщение - няма да толерираме факта, че се опитват да ни прецакат. Не мисля, че ще загубя парите си, но съм готов да го направя. Видеоигрите са голяма част от живота ми и мразех да виждам парите, с които мъжете се опитват да разбият пазара".Майк, 32-годишен ИТ мениджър със седалище в Лондон, е инвестирал 17 000 британски лири в GameStop и въпреки че печалбата му вече е 400%, все още не е готов да продава."Хедж фондовете се опитват да манипулират пазара, но инвеститорите на дребно не продават. Хората ни смятат за глупави, но това е битката на хилядолетието срещу големите момчета. На Reddit имате примери за хора, които правят достатъчно, за да изплатят студентски дълг, или получават депозит за къща. Бейбибумърите не са имали тези проблеми, но нашето поколение ги има", казва Майк.Още преди лудостта на GameStop, броят на търговците аматьори, които купуват и продават акции от дивана вкъщи - често по пижама по време на пандемията - бележи бум. Миналата седмица брокерът AJ Bell отчете 40% скок в броя на клиентите си през 2020 г.Човекът, който е видял достатъчно, за да бъде загрижен от случващото се, е Питър Круддас, главен изпълнителен директор на CMC Markets. Бившият съкровищник на консервативната партия в Англия прогнозира, че войната на Reddit-орите с Уолстрийт е само началото на мощта на дребните инвеститори. "Те са много важна част от финансовите пазари, но досега са били пренебрегвани, тъй като са били склонни да купуват и продават индивидуално и изолирано. Сега се събират заедно и осъзнават каква сила имат като колектив. GameStop няма да бъде последната компания, търгувана по този начин. Предстоят интересни времена", казва Круддас.Неговата прогноза предизвиква тръпки сред хедж фондове. "Тези неща карат космите на тила да се изправят, защото това е опасно за кариерата", казва търговец. "Напомня ми за Вълка от Уолстрийт".Нийл Уилсън, анализатор в market.com, заяви, че сагата GameStop ще завърши само по един начин за малките инвеститори - със сълзи.Рус Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, е на мнение, че аматьорите трябва да се борят да намерят купувачи за своите акции."Притежателите на акциите сега трябва да намерят купувач - но кой ще ги купи като знае, че цената е била умишлено раздута?"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай