Изискванията на ЕС основен приоритет на "Топлофикация Плевен"

Инж. Йордан Василев, директор на „Топлофикация Плевен“: Основен приоритет за нас е стриктното изпълнение на европейските изисквания за опазване на околната среда и подобряване на качеството на въздуха

Изискванията на ЕС основен приоритет на "Топлофикация Плевен" | StandartNews.com

Инж. Йордан Василев, директор на „Топлофикация Плевен“: Основен приоритет за нас е стриктното изпълнение на европейските изисквания за опазване на околната среда и подобряване на качеството на въздуха

Инж. Василев, остава малко до началото на новия отоплителен сезон. Какви са Вашите очаквания за него и ще ни споделите ли каква е равносметката Ви за изминалия?

Здравейте, миналият отоплителен сезон мога да го определя като успешен. Изпълнихме производствената си програма, постигнахме заложените цели и благодарение на ежегодната профилактика и ремонтите дейности, снижихме до минимум авариите. Осигурихме сигурно топлоподаване на клиентите.

Пожелаваме си новия отоплителен сезон да бъде по-успешен. През изминалите около 3 месеца инвестирахме в технологичното развитие на предприятието. Извършихме дейности за модернизация на мощностите и топлопреносната мрежа в града. Всички ремонтни дейности бяха осъществени при стриктното спазване на противоепидемичните мерки за безопасност.

През годините свършихме и много работа във връзка с реализирането на най-важния ни проект - пускането в експлоатация на газовата турбина. Инсталацията е на високо технологично ниво, след усилени проектантски и монтажни работи. Газовата турбина с прикачения към нея генератор произвежда електроенергия, изпусканите от нея изгорели газове с висока температура се утилизират в котела и от тяхната енергия се произвежда пара и гореща вода. Чрез нея значително повишаваме енергийната ефективност в "Топлофикация Плевен". Тази инвестиция осигури дългосрочно, устойчиво и екологосъобразно развитие на предприятието.

Какви са резултатите в изпълнението на екологичната политика на "Топлофикация Плевен"?

Екологията и опазването на околната среда са наш приоритет. Влагаме значителни средства в зелени проекти и нови съоръжения. Усилията ни са насочени не само към гарантиране на екологичната устойчивост при производството на енергия, но и към изпълнението на европейските изисквания за намаляване на вредните емисии. Въпреки, че ние работим с природен газ, който е по-екологично гориво, в сравнение с твърдите изкопаеми горива, непрекъснато следваме стриктното изпълнение на мерките за мониторинг на емисиите и устойчиво управление на околната среда.

Смятам, че до сега сме доказали, че сме предприятие, отговарящо на високите български и европейски изисквания. Важно е хората да знаят, че благодарение на мащабната модернизация и екологизация на производството, при нас няма отклонения по нито един показател от опазването на околната среда.

Не само като директор на газова топлофикация, но и като дългогодишен експерт в сектора, какви са очакванията Ви за цените на парното занапред?

Драстичното повишение на енергийните цени засегна както Европа, така и България. Факторите са два - цената на въглеродните емисии и на природния газ. Наблюдавайки тенденциите, не очаквам да има намаление занапред. Гореизложените причини неминуемо ще рефлектират и върху цените на парното. Обнадежден съм, че крайният потребител няма да усети това рязко повишение, защото се търсят адекватни решения и се предприемат мерки, за да няма промяна в цените на отоплението за битовите потребители поне в следващите три месеца. Цените от юли до края на годината ще бъдат такива, каквито са определени от КЕВР. Надявам се след 1 януари 2022 г. да няма голямо повишение на цената на парното, въпреки непрекъснатото поскъпване на природния газ. Както знаете цената на топлинната енергия нормативно може да се промени веднъж на 6-месечца. Нека изчакаме новото определяне на цените за парното от януари. Надявам се до тогава да не се всява паника в хората с прогнози за голямо повишаване на цената на топлинната енергия.

За поредна година продължавате програмата си за лоялните клиентите. Разкажете ни повече за условията.

В програмата "Лоялен клиент" могат да вземат участие всички потребители, които плащат в срок месечните си фактури. Те получават отстъпка от 3% (без ДДС) от сумата на фактурираната топлинна енергия. Отстъпката се получава веднага при заплащане на месечната сметка на касата ни. При плащане по електронен път, същата ще бъде начислена като надвнесена сума по тяхната партида и ще бъде приспадната от следващото задължение.

Продължаваме и програмата  „Изряден клиент“. От нея могат да се възползват всеки месец битовите клиенти, използващи топлинна енергия за горещо водоснабдяване, които нямат повече от две неплатени фактури и съдебни или присъдени задължения към „Топлофикация Плевен“. „Изрядният клиент“ се ползва от пределна цена за битово гореща вода в размер до 11,00 лева с ДДС за всеки потребен и отчетен кубик вода.

Надяваме се все повече клиенти да могат да се възползват от предлаганите отстъпки. За това те трябва да плащат в срок сметките си. Тук искам да напомня, че сме предвидили възможност за разсрочено изплащане на натрупани стари задължения. Необходимо е потребителите да сключат договор по образец за разсрочено плащане. В него трябва да се посочи срокът за погасяване на задължението, разпределено на равни месечни вноски. Периодът на разсрочване е не повече от 12 месеца, като първоначалната вноска е в размер на 30% от дължимото към нас.

Какво си пожелавате преди началото на отоплителен сезон 2021/2022 г.?

И на себе си, и на всички колеги, и клиенти пожелавам най-вече здраве. В последните две години се убедихме колко е важно то и че не е просто клише, което използваме в пожеланията за различни поводи. Когато сме здрави, можем да реализираме личните и професионалните си цели. Това желая най-искрено и от сърце.

Разбира се, надяваме се новият отоплителен сезон да бъде успешен и да продължаваме да отговаряме на високите изисквания на клиентите за предоставяне на сигурни и качествени услуги. Уверявам Ви, че целият екип на "Топлофикация Плевен" ще продължава да се концентрира в максималното използване на собствения си потенциал, за да станем още по-успешни и клиентите да ни припознават като надежден партньор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай