Инж. Стоян Стоянов: Това е първият евро сертификат на структура на МТИТС за оперативна съвместимост по евро изисквания

Инж. Стоян Стоянов: Това е първият евро сертификат на структура на МТИТС  за оперативна съвместимост по евро изисквания | StandartNews.com

Инж. Стоян Стоянов, директор на поделение „Електроразпределение“ към НКЖИ

Инж. Стоянов, НКЖИ получи първият за България сертификат за оперативна съвместимост по европейски изисквания във връзка с модернизация на тягова подстанция Волуяк и изграждане на SCADA I-ва линия.
Какво точно представлява този сертификат?

Този сертификат е във връзка с изискване на директиви, които в бяха издадени от Европейската комисия във връзка с т.нар „оперативна съвместимост” или терминът, който е използван в тези директиви – “interoperability”. Идеята е да не съществуват различия между националните норми, които са специфични за националната промишленост и предписват различни размери и устройства, както и специални характеристики, и тези ситуация не позволява на влаковете да се движат безпрепятствено по цялата мрежа на Общността. Техническите спецификации определят основните съществени изисквания за цялата Общност, които са валидни за железопътната ѝ система.

На тези директиви бяха издадени „Технически спецификации за оперативна съвместимост”, които бяха трансформирани в националното законодателство чрез Закона за ЖТ и Наредба 57 и всъщност крайният продукт от прилагането на тези директиви е този сертификат, който се издава от notify body – независим оценител, който удостоверява, че всъщност всички изисквания на тези директиви са изпълнени за съответната подсистема, в случая – Енергия.

По какъв начин е модернизирана тягова подстанция Волуяк и какви ползи се очакват от модернизацията?

Подстанция Волуяк беше морално и физически остаряла. Всички нейни съоръжения бяха подменени. Съоръженията, които бяха изградени, отговарят на всички европейски изисквания по отношение на надеждност. Те са с една много висока надеждност, което от своя страна ще доведе до минимизиране на разходите за поддръжка на тези съоръжения.

Съоръженията, с които в момента е изградена подстанция Волуяк, са на практика необслужваеми. Ще има само периодични инспекции, чрез които ще се следи тяхното състояние. От друга страна освобождаваме персонала, който обслужва тази подстанция. Тя ще се управлява директно от енергодиспечера и няма да има дежурен персонал в тази подстанция. По този начин ние оптимизираме и персонала.

Какво представлява системата за телеуправление SCADA I-ва линия и това първата подобна система ли е в страната?

За пръв път се изгради система за телеуправление SCADA на толкова линейни обекти по цялата линия от последно поколение. Надяваме се, това да бъде първото нещо, което ще даде тласък за по-добро развитие и да се усъвършенстваме
Това е система, чрез която външните обекти се управляват директно от енергодиспечера.

Ако до момента енегодиспечерът разпореждаше на дежурния ръководител да изпълни определена манипулация, то в случая енергодиспечерът сам извършва тази манипулация и по този начин ние спестяваме времето за работа, минимизираме максимално риска, тъй като при енергодиспечера във всеки един момент от време имаме данни за точното и актуално положение на съответните обекти, които се управляват и изключваме субективния фактор - в случая ръководител „Движение” или съответния механик.

Устройството подобрява фактора на мощността, подобрява качеството на електроенергията и намалява загубите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай