Бум на бизнеса с маслини! Ще поевтинее ли зехтинът?

На къде ще отиде цената на зехтина

Бум на бизнеса с маслини! Ще поевтинее ли зехтинът? | StandartNews.com

Вниманието на инвестиционните компании се насочва към стопанства за отглеждане на маслини в Испания и Португалия. То е привлечено от нови селскостопански техники за увеличаване на производството, с надежда за големи печалби, след като цените се удвоиха от началото на 2023 г., пише Ройтерс.

Испанският фонд мениджър "Бека файнанс" (Beka Finance) създаде първи фонд с португалския си партньор "Болшаре" (Bolschare), за да инвестира в интензивно отглеждане на маслини и бадеми.

Окуражен от по-високите цени на продукцията, "Бека" очаква от новия фонд възвръщаемост до 20 процента, в сравнение с първоначалните 11 процента за 10 години, които предлага на инвеститорите.

"Има все по-голям интерес към инвестиране в този сектор. Добре управляваната ферма е добър бизнес", казва управляващият директор на "Бека файнанс" Фернандо де ла Вега, който очаква цените на зехтина да останат по-високи от първоначално прогнозираното.

Инвестициите се насочват към създаване на модерни, свръхинтензивни маслинови насаждения в страна, където по-голямата част от фермите все още се управляват от малки производители, събиращи реколтата ръчно и работещи колективно, за да произвеждат необработен зехтин екстра върджин.

В Испания цената на маслиновото олио екстра върджин се е удвоила от началото на годината, достигайки 8,20 евро за килограм през септември, според официалните данни, тъй като производството е намаляло наполовина, главно поради сушата.

В някои испански супермаркети бутилките със зехтин от август се продават за по над 10 евро, според организацията за защита на потребителите OCU. Докато потреблението в Испания и Италия е спаднало заради по-високите цени, търсенето в САЩ остава силно, посочи тази седмица водещата световна бутилираща компания за зехтин "Деолео" (Deoleo).

Иберийският агробизнес фонд "Бела и Болшаре" (The Beka and Bolschare Iberian Agribusiness Fund) основава първоначалните си прогнози на историческата средна цена на зехтина в Испания от 2,70 евро за килограм.

Испания, най-големият производител на зехтин и фактор за ценоопределяне в света, разчита главно на валежите за маслиновите си горички, а не на напояване. Според оценки на няколко производители на зехтин в Испания, продължаващата суша ще донесе подобна реколта и през 2024 г.,.

По-консервативната прогноза на "Бека файнанс" е, че цените на зехтина ще бъдат над 7 евро за килограм до края на годината, дори ако ситуацията с валежите се подобри. При всички случаи обаче през следващата година цената ще се задържи над 5 евро за килограм.

Фондът е инвестирал и в 1200 хектара маслинови горички в Португалия, за които е осигурил напояване от изкуствени резервоари, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай