IBM се разпада на две отделни компании

В резултат на това вече ще има две нови публични компании

IBM се разпада на две отделни компании | StandartNews.com

109-годишната компания IBM ще бъде разделена на две и ще се фокусира върху облачния бизнес, предава Ройтерс. Новината поведе цената на акциите с 11% нагоре по време на ранната търговия в четвъртък.

Идеята е звеното за IT инфраструктура, което предоставя аутсорсинг услуги, включително техническа поддръжка за центрове за данни, да се обособи в отделна компания с ново име. Това трябва да се случи до края на 2021 г.

В резултат на това вече ще има две нови публични компании.

Решението е стратегическо и цели съсредоточаване върху облачните изчисления с висок марж. През последните години IBM насочи вниманието в тази посока в опит да компенсира забавянето на продажбите на софтуер и сезонното търсене на своите мейнфрейм сървъри.

Арвин Кришна, който пое поста главен изпълнителен директор през април, каза, че портфолиото от софтуер и решения на IBM ще представлява по-голямата част от приходите на компанията след разделянето.

„Успехът, който постигнахме с Red Hat, ни дава увереност, че това е правилният ход“, каза Кришна, наричайки го „значителна промяна“ в бизнес модела на компанията.

Именно Кришна бе идейният проектант на сделката за Red Hat. Миналата година IBM придоби софтуерната компания за 34 млрд. долара с идеята да навлезе в бъpзo paзpacтвaщия ce ceгмeнт нa инфopмaциoннитe тexнoлoгии и дa нaмaли зaвиcимocттa нa фиpмaтa oт тpaдициoнния ѝ xapдyepeн бизнec.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай