Хиновски проговори. Голяма новина за газа

Направи смразяваща прогноза

Хиновски проговори. Голяма новина за газа | StandartNews.com

Председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски обясни поскъпването в цената на газа и направи прогноза, която смрази всички. Ще има още едно поскъпване.

„През декември и януари ще има частично поскъпване на цената на природния газ, макар че районът вече „се напълни” с природен газ. Цената на природния газ в България е под нивата на борсите в Европа”, каза енергийният експерт в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Прогнозата му е че допълнителното повишаване на цената на газа ще бъде 10-15%. Мотивът за повишение на цената са войните в Украйна и особено конфликта в Близкия изток. „След като има самолетоносачи в Средиземно море и броят им се увеличава, това повишава риска и се отразява и от борсите”, каза Хиновски.

През ноември мегаватчас ще струва 82 лева и 12 стотинки. „Булгаргаз” внесоха окончателното предложение, а Комисията за енергийно и водно регулиране го одобри. Така увеличението е 36 % спрямо октомври, когато плащахме 60,41 лева. Мотивите за по-високата цена е ръста на цената на природния газ на международната борса, която е част от формирането на крайната стойност. А покачването дойде след началото на конфликта между „Израел” и „Хамас”. Въпреки това експертите не очакват нови шокови цени като през зимата на 2022 година.

Относно строежа на 7-ми и 8-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, Хиновски заяви, че това е добра новина. Един такъв сложен проект има редица фази. Фазата на подготовка продължава 4-6 г., според специалисти, а строителството – 5 години, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Perfect
преди 5 месеца

Абе, Хиновски сигурно и гащите на баба ти влияят на цената.Кой та накара да ходиш на борсата.Когато получаваше газа директно по газопровода, каква му беше цената. Сега всички трябва да се хапете по дупето.

Откажи
Красимир Славов
преди 5 месеца

Ако чакаме тия боклуци да се хапят по дупето, няма да сме живи да го дочакаме. Трябва да всички да се вдигнем, и направо да ги изядем с парцалите!

Откажи
Стоян Иванов Василев
преди 5 месеца

Благодарение на тези ,,експерти" станали милионери, живеем Зле!Но така ще Е докато има ДС -МВРе!

Откажи