Хампарцумян проговори! Ето какво ще стане с кредитите, когато приемем еврото

Българският лев е загубил своя суверенитет през 1997 г., каза финансистът

Хампарцумян проговори! Ето какво ще стане с кредитите, когато приемем еврото | StandartNews.com

Топ финансистът Левон Хампарцумян обяви какво ще стане с кредитите, когато приемем еврото.

„Надявам се, че ще успеем да влезем в еврозоната. Дълги години така питахме, че да ни кажат: „не”. Трябва да направим всичко възможно да покрием критериите за влизане в еврозоната до първи януари 2025 г.. В момента инфлацията в Европа отново тръгна нагоре”, коентира банкерът в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Относно думите на премиера Николай Денков, че инфлацията се дължи на високите цени на горивата и на храните на международните пазари, той каза, че това са фактори, които влияят, но не са единствените.

„Инфлационните процеси донякъде са естествени, в разумни граници”, обясни Хампарцумян и допълни, че инфлация около 2% се смята за поносима и полезна за икономиката.

Той смята, че хората, които са изтеглили кредити няма да усетят промяна след влизането на страната ни в еврозоната.

За приемането на първо четене на Закона за БНБ той обясни, че нормативният акт формализира правата и задълженията на България в еврозоната. „Централната банка ще се явява като част от Европейската централна банка и ще се подчинява на правилата, на които се подчиняват всички други централни банки. Българският лев е загубил своя суверенитет през 1997 г., когато страната ни влезе във валутния борд. Оттогава българският лев е само една картинка. С влизането в ЕС сме поели задължението да въведем еврото”, обясни Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Jobs
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи