Гръм от Асен Василев за еврото! Реакциите

Много важна новина от финансовия министър

Гръм от Асен Василев за еврото! Реакциите | StandartNews.com

Изключително важна новина, свързана  с еврото, обяви финансовият министър Асен Василев.

България преговоря с Европейската комисия и Европейската централна банка за въвеждането на еврото като паралелна валута у нас. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, цитиран от БНТ.

Това означава, че  докато влезем в еврозоната ще можем да избираме, например, дали да получаваме заплатите в евро или в левове. Както и физическите лица ще могат да избират една от двете валути дали да извършват сделки.

Засега перспективата пред страната ни да влезе в еврозоната е началото на 2025 година. Изоставаме заради неизпълнението на критерия за инфлация, както и с приемането на специалното законодателство.

"В момента сделките, които са на физически лица като крайни продажби, заплати, по закон се извършват само в лева. Нека да си проведем всички разговори с ЕЦБ и ЕК и ако има промяна по плана за еврото, тя ще бъде своевремнно коментирана", каза Асен Василев, министър на финансите.

"Със сигурност ще има някакво сътресение, но то дали ще бъде сега или по-нататък от него няма как да избягаме, но в в това е опасностна, ако го направим на своя глава", заяви Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

"Всички действия, които се предприемат във връзка по-бързото въвеждане на евтрото в България, българският бизнес ги подкрепя. Вие, ако отидете в магазина, ще можете ли да платите с 10 лв и 5 евро едновременно?", заяви Станислав Попдончев, заместник-предсeдател и главен финансов директор в БСК.

Работодателите очакват поне шест месеца подготовка преди въвеждането на промените. България отговаря на критериите за нисък дълг и бюджетен дефицит, но все още не покрива изискването за инфлация, обясни финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай