Горанов: Бюджет 2016 цели да запази стабилността

Горанов: Бюджет 2016 цели да запази стабилността | StandartNews.com

Държавният бюджет за 2016 има основна цел да запази фискалната стабилност и да намали разликата между приходите и разходите, която се отвори след неблагополучията през 2014 - да намали размера на бюджетния дефицит. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, представяйки финансовата рамка за следващата година пред депутатите в началото на дебата по първото четене на закона, пише БНР.

"Това усилиe не е самоцел. Колкото по-бързо успеем да сближим приходната и разходната част на бюджета, толкова по-малко ще са опасенията и упреците, че държавният дълг расте непропорционално", продължи той.

Бюджет 2016 г. ще подкрепя образованието и инфраструктурата, обяви Горанов.

Актуализацията на бюджета за тази година се налага заради по-големите харчове на МВР и Министерството на отбраната, но те ще бъдат компенсирани, каза още Горанов.

"Знаете, че още от пролетта алармирах, че темповете, с които се правят тези промени, са незадоволителни. Поехме ангажимент обаче да не оставим служителите в системите без заплати за месеците ноември и декември по причина, че по една или друга причина реформите не са могли да се състоят. Стъпка напред е и осъзнаването, че такива промени трябва да има, за да могат да се подобрят условията на труд в тези системи и качеството на тяхната работа", каза Горанов.

Догодина новият дълг ще бъде до 5,3 млрд. лева, по-голямата част от който ще бъде поет от външните пазари, допълни финансовият министър. Той подчерта, че дефицитът догодина ще бъде сведен до 2 % или 1,8 млрд. лева, макар че тази година се налага да се дадат повече от 380 млн. лева за нереформираните системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай