Голяма промяна за "Лукойл България", внася милиони в хазната

Интензивният диалог, който имахме, даде своя резултат, каза вицепремиерът Христо Алексиев

Голяма промяна за "Лукойл България", внася милиони в хазната | StandartNews.com

"Лукойл Нефтохим България" мести дейността си у нас и занапред ще плаща данъците си в България. Това съобщи след среща на кабинета с ръководството на компанията вицепремиерът Христо Алексиев. Решението е взето съвместно със служебното правителство и не е политическо, а чисто икономическо и прагматично, категоричен беше той. Отпадат и всички посредници по веригата.

"С ръководството на "Лукойл" постигнахме договореност от 1 януари 2023 те да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България. Тоест, цялото производство, всички приходи и данъци от тяхната дейност да бъдат плащани у нас, а не както досега - в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е справедливо, след като тази рафинерия е в България, и "Лукойл Нефтохим Бургас да отчита своите приходи тук, в България. Вече има взето решение от тяхна страна, разбира се, това трябва да бъде формализирано", заяви вицепремиерът, пише dir.bg. 

Това прави допълнителни приходи от данъци в размер на около 600-700 млн. лева догодина, а за тази година - още 100 млн. лв. в хазната, изчисли Христо Алексиев. Миналата година компанията е внесла едва 3,5 млн. данъци, напомни той за сравнение.

С тези пари ще компенсират енергийно бедните с таргетирана програма за уязвимите слоеве на обществото, както и бизнесът. "Мярката за 25 стотинки, макар че ще я продължим, не беше най-справедливата", коментира Алексиев.

"Държавата не отстъпва нищо, а се възползва от дадената дерогация за внос на суров петрол. Това, което сме се разбрали, означава, че всички посредници по веригата няма да ги има", каза още транспортният министър.

От руска страна коментираха, че считат този ход за правилен и справедлив, след като компанията произвежда на българска територия.

"Техническата подготовка по новата система е в ход, за да може да заработи от 1 януари", каза шефът на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов.

"Надявам се, че така подготвените решения ще позволят на икономиката и гражданите да получат максимален ефект за това, което се договорихме. Това е въпрос за работни места. Вицепремиерът отбеляза, че 1300 души работят в "Нефтохим", но като се вземат предвид и предприятията, които са свързани с нашата дейност, това са над 10 хил. работни места, добави Шарафутдинов. До края на годината планираме да сме преработили 7,1 млн. тона, тази година имаме рекордно производство, около 50% е износ, каза мениджърът на "Лукойл Нефтохим".

"Виждате, че интензивният диалог, който имахме, даде своя резултат", добави Алексиев. "За доста кратко време успяхме да направим правната рамка на механизъм, който да отговаря на интересите на двете страни", каза още той.

"Няма нищо политическо в това решение. Няма политически аргументи, те са чисто икономически", обясни в отговор на журналистически въпрос Христо Алексиев.

"Ако България си е изиграла добре картите с дерогацията, защо да се лишава от този износ?", попита вицепремиерът. "Защо е нужно да си нарушава външнотърговското салдо? И от износител на горива да стане вносител, защо, при положение, че това в момента не ни е забранено? Нашите съображения са чисто икономически и прагматични и действията ни са в европейската рамка", реагира вицепремиерът. 

"Дерогацията не ни забранява износ на нефтопродуктите, въпреки че са произведени от руски суров петрол. Въпросните стоки вече се водят произведени в България", обясни на медиите зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

"Споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и за облагане на свръхпечалбите", коментира и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, като подчерта, че това ще доведе до трайно разрешаване на проблемите с горивата и техните цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай