ДДС за хляба трябва да е по-нисък

Тази година се очаква повишаване на цената на житото

ДДС за хляба трябва да е по-нисък | StandartNews.com

Трябва да се въведе диференцирана ставка на ДДС за хляба. Производителите у нас използват изцяло българска суровина, а през тази година се очаква поскъпване на житото. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред БНТ.

Тя обясни, че ще се повишат и производствените разходи на производителите. Въвеждането на тол таксите също ще се отрази върху харчовете им, тъй като превозът на хляба е специфичен и включва големи разходи.

Промяната на цената за всеки производител зависи от неговата икономическа издръжливост, неговите резерви и възможността за промяна на договорите, посочи Мариана Кукушева. И допълни, че цената на хляба в България трудно може да се манипулира, тъй като страната ни е голям износител и присъства на европейския пазар. 

Хлябът и хлебопроизводството не се финансират от европейски програми. Ангажирани са само национални капитали. Това е единственият бранш в страната, в който няма чужди инвестиции, категорична беше Кукушева.

В България са регистрирани 680 фирми като хлебопроизводители, но на практика са два пъти повече, подчерта тя. Върху нерегистрираните не се упражнява нужният контрол от БАБХ. Подобни производители изпълняват и обществени поръчки за доставки на закуски на училища, например, каза оше председателят на браншовия съюз.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай