Германци спазариха земи за производство на картофи и патладжани

Германци спазариха земи за производство на картофи и патладжани | StandartNews.com

Благоевград. Германски инвеститори са готови да вложат сериозни средства в Петрич за производство на земеделска продукция. Те искат да придобият собственост или да наемат поне 300-350 декара земи край южния град. Целта им е да произвеждат картофи, патладжани и други зеленчуци, както и да направят плантация за нарове.

„Става въпрос за сериозни хора, които ползват услугите на професори в областта на земеделието. Инвеститорите вече са се договорили за частни земи, които са с поливна система. Имотите са на наши земеделци, все още не е ясно дали немците ще обработват земите сами или съвместно с петрички стопани", обясни председателят на общинския съвет в Петрич Георги Зарков. Той лично се е срещал с немската делегация, в която имало и двама столични агрономи. Гостите са представители на голямо земеделско сдружение в Германия.

„Проявиха интерес към отглеждането на ранни картофи в Петрич. Изцяло ще поемат организацията по засаждането и отглеждането на тази култура, както и на други свежи зеленчуци – патладжани, чушки... Цялото произведено количество ще изнасят в родината си", разкри шефът на местния парламент. За начало ще засеят няколко сорта картофи, за да се убедят кой вирее най-добре в климатичните условия на Петрич.

„Учените, които са с инвеститорите, вече взеха проби от почвата. ще направят изследванията и след това ще инвестират тук. Те ще докарат необходимите семена и техника. Най-важното е, че имат осигурен пазар в родината си. Потръгне ли им с картофите, ще засадят и други ранни земеделски култури. Ще се открият нови работни места", каза още Георги Зарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай