Георгиева след дискусията на "Стандарт": Планът Юнкер е за бизнеса

Георгиева след дискусията на "Стандарт": Планът Юнкер е за бизнеса | StandartNews.com

България има нужда от инженери и специалисти, каза Кристалина Георгиева

Трябва да се възроди връзката между бизнеса и образованието, за да имаме специалисти от които има нужда. Това каза еврокомисарят Кристалина Георгиева на родовата среща на Кършовския род в Елена преди дискусия с младежи от града.

"България има нужда от инженери и специалисти по информационни технологии. Оказва се, че у нас има бум в този бизнес, а няма кадри", заяви Георгиева.

"Радвам се че срещата ми с младите хора в Елена ще бъде под надслов "Обратно в училище", защото в България, а и в Европа като цяло все повече се сблъскваме с проблема много образовани хора да не могат да си намерят работа", заяви още тя.

По думите и България е на второ място след Белгия в Европа по несъответствие между това което произвежда образованието и се предлага на пазара на труда и това което се търси.

"Тревожни са тенденциите, касаещи грамотността на нашите деца и няколко пъти се озовахме на последните места в класации, където не трябваше да бъдем. В същото време наши деца печелят олимпиади навсякъде по света. Излиза че имаме отлично представяне в елитни условия, но като цяло образованието ни не се справя с нуждите на нашата икономика", обясни Георгиева.

Според нея образованието трябва да бъде обвързано с нуждите на живота. "14 процента от висшистите ни не могат да си намерят работа, затова България трябва да обръща внимание и на образованието на учителите и на мястото им в обществото. В ЕС можем да помогнем с анализи и финансиране. Радвам се когато от България има искане за развиване на нашия човешки капитал. Важно е да има инфраструктура, но ако няма хора няма да има нужда от нея", допълни еврокомисарят.

На въпрос има ли одобрени български проекти по Плана "Юнкер", тя отговори, че в плана има два прозореца. "Единият е за финансиране на малкия и среден бизнес. Там имаме три споразумения с България на обща стойност близо 400 млн лв. Това което все още нямаме е успешно прието предложение за втория прозорец за големите проекти. На дискусията на вестник "Стандарт", която се проведе вчера, обсъждахме България да кандидатства за гаранции за интерконектора между България и Гърция", заяви още тя.

По думите и той е много подходящ проект за Плана "Юнкер".

"Правителството има желание да кандидатства и според мен шансът е много голям. Трябва да се знае че по Плана "Юнкер" не могат да кандидатстват държавни проекти. Държавата обаче може да даде ориентация на частния сектор къде може да има висока стойности от проекта и шансът за успех е голям", поясни Кристалина Георгиева.

Припомняме, че вчера се проведе Десетата национална дискусия "ДА! На българската икономика", инициирана от в. "Стандарт" и КРИБ в хотел "Маринела" в София. В дебатите участват вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Меглена Кунева, регионалният министър Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай