Гечев с важни новини за протестиращите фермери

Ето кога ще получат компенсации

Гечев с важни новини за протестиращите фермери | StandartNews.com

Най-добрата новина, която протестиращите фермери получиха днес от земеделския министър Явор Гечев, е решението на Съвета на министрите на ЕС, че заради тежките екологични изисквания 2023 година ще бъде преходна за прилагането на новата Обща селскостопанска политика, така че при неспазване на изискванията санкции няма да се прилагат. Припомняме, че заседанието на министрите се проведе в Брюксел на 20 март, а днешният протест в Северна България беше насрочен заради рязкото поскъпване на цените за напояване, дължащо се на нескопосаното управление на държавното предприятие „Напоителни системи”. Преди седмица Гечев обеща решение на проблема, което не стана, затова и днес стопаните излязоха на протест, пише "Синор".  

Министърът е съобщил още, че от кризисния резерв на Европейската комисия България ще получи 16 млн. евро за компенсации на зърнопроизводителите, пострадали от дъмпинговия внос на зърно от Украйна, съобщи националното радио. От министерството на земеделието рано тази сутрин информираха, че на среща с еврокомисаря Януш Войчеховски вчера зам. министър Събев е поискал по-голяма подпомагане.  

Гечев е дал на стопаните и актуална статистика за огромните наличности с украинско и нереализирано българско зърно, с което са пълни складовете в страната. Към края на февруари този резерв е с 1,169 млн. тона слънчоглед, пшеница и царевица повече от миналата година. По думите му "имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече. В резултат на това килограм пшеница вече се предлага по 42 ст. за килограм, а килограм слънчоглед – за 80 ст. за кг, или с 30 ст. под миналогодишните нива".

Министерството тепърва ще решават по каква схема ще се изплащат обезщетенията. Не се знае кога ще стане това, но ще стане преди жътвата, заяви още министър Гечев. Той уточни, че тепърва започва да се прави електронна система за проследяване на зърнените наличности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай