"Газпром" с лоша новина за газа за Европа, какво следва

Русия вече два пъти намали обема на доставките си през юни

"Газпром" с лоша новина за газа за Европа, какво следва | StandartNews.com

Руският газов гигант "Газпром" обяви, че намалява драстично доставките на газ за Европа през "Северен поток". Така от сряда те спадат на 33 милиона кубически метра дневно. Мотивът на Москва за намалените доставки е необходимост от ремонт на турбина, предаде АФП, цитира БГНЕС.

„Производственият капацитет на компресорната станция Portovaïa ще се падне до 33 милиона m3 на 27 юли в 07:00 ч.“, посочи Газпром в акаунта си в Telegram. Това значи, че капацитетът на тръбопровода пада от 20% от сряда, при 40% сега.

Русия вече два пъти намали обема на доставките си през юни с мотива, че газопроводът не може да функционира нормално без турбината, която бе на ремонт в Канада, и която не можеше да бъде върната в Русия заради европейските санкции.

В крайна сметка Германия и Канада се съгласиха да върнат оборудването обратно в Русия. Берлин вече определи решението за намалените доставки като „политическо“ и „претекст“ за оказване на влияние върху Запада заради санкциите му срещу Русия.

Газопроводът „Северен поток“ с капацитет според „Газпром“ от 167 милиона м3 дневно свързва Русия с Германия през Балтийско море. Тръбата е стратегическа за доставките на газ за Европа, която е силно зависима от руските енергийни ресурси.

Германия реагира светкавично и обяви, че не вижда никакви технически причини, които да налагат намаляване на доставките по "Северен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай