Фирми ще получават облаги, ако разкриват работни места

Фирми ще получават облаги, ако разкриват работни места | StandartNews.com

София. Фирми ще получават преференции, ако разкриват работни места в райони, където безработицата е с 25% по-висока от средната в страната. Това предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Те бяха оповестени на специален брифинг в министерството на финансите от зам.-министър Людмила Петкова.

На срещата стана ясно още, че фирми, които са инвестирали в изграждане на ВЕИ мощности у нас, са ползвали данъчни преференции, но не са разкривали работни места в страната. Новите промени ще избегнат подобни практики.

Петкова обясни още, че най-малко 50% от работни места, които фирмите разкрият, трябва да са пряко заети в производствената дейност, освен това най-малко 30% от персонала да има постоянен адрес в община с висока безработица.

В списъка с висока безработица влизат още 16 нови общини, с което общият им брой става 160. До 100% от корпоративния данък ще може да се преотстъпва на фирмите в тези общини, съобщиха още на брифинга в министерството.

Данъчните преференции от корпоративен данък струват на държавата между 14 и 18 млн. лева годишно, каза още Петкова.

Специалният ред за начисляване на ДДС и съкратеният 30-дневен срок за възстановяване на данъка, са преференциите, от които ще се възползват повечето инвеститори. Това ще бъде възможно след като размерът на първоначалното вложение се намали от 10 на 5 млн. лева, а разкритите работни места от 50 на 20.

300-400 млн. лева ще бъде ефектът за бюджета от механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури, който влиза в сила от 1 януари 2014 г. "Това е един от най-ефективните инструменти за борба с данъчните измами", обясни зам.-министърът.
Петкова обясни, че европейското законодателство не позволява механизмът да се използва и при други стоки.

ДДС няма да се променя и остава 20% през 2014 г., 2015 г. и 2016 г., обясниха от министерство на финансите. Предвижда се ръст само на ставката за тютюневите изделия поетапно от 2015 г. до 2018 г. , допълни още Петкова, но не каза с колко конкретно ще се увеличи цената на цигарите с промяната на акциза.

По повод акциза за метана, Петкова обясни, че страната има предварително становище от ЕК, че по-ниската ставка може да остане, защото не е държавна помощ. "С цел правна сигурност искаме да получим и решение по нотификацията от Комисията. Няма да оттеглим нотификацията, докато не излезе и решение на ЕК за ставката", уточни Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай