Фермерите доволни за "Училищен плод"

Фермерите доволни за "Училищен плод" | StandartNews.com

Решението на фонд "Земеделие" училищните столове да се зареждат само с български плодове и зеленчуци зарадва родните производители. "Идеята доставките по схемата "Училищен плод" да идват само от местни пазари е много добра. Важно е обаче да няма злоупотреби и да се предлага настина българско производство. Мисля, че фермерите ще са доволни и ще се възползват", заяви Георги Кафтанов, председател на Сдружение "Югозапад 2013".

"Мярката е добра. Участвам по схемата отдавна и досега не съм срещал проблеми", каза и Христо Матев, управител на фирма за търговия на едро с плодове и зеленчуци "Натурални храни" ООД. Той уточни, че плодовете са по-търсени от зеленчуците. През зимата обаче у нас не се произвеждат почти никакви плодове и зеленчуци. Тогава голямата част са вносни - цитруси и банани. Родни са само ябълките.

Така че през учебната година има най-вече български ябълки, каза Матев. Според него схемата "Училищен плод" е изключително полезна и ако я няма, децата няма да получат плод, защото в столовото хранене като цяло се избягват пресните плодове и зеленчуци. "Вредните шоколадови десертчета и вафли излизат по-евтино и се съхраняват по-лесно. Слава Богу, че има финансиране, за да има плодове за учениците", добави още Матев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай