Четвъртък,

Феномен! Инфлацията намалява, цените продължават да растат

От: Иван Ангелов -
1232
Феномен! Инфлацията намалява, цените продължават да растат
A
A
A

През последните месеци инфлацията намалява, но това не означава намаляване на цените. Това означава увеличаване на цените, но с по-ниски темпове. Това предупреди пред бТВ икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в коментар на данните за забавянето на инфлацията през месец март.

По думите ѝ цената на ресурсите се увеличава поради затруднения достъп до тях. Има компании, които напускат България заради увеличаване на цените на енергоресурсите, което няма как да не се отрази върху икономиката на държавата, изтъкна Григорова.

Според нея държавата не се е намесила адекватно за намаляване на цените. Има увеличаване на цените дори над нивата, които са обосновани от високия ръст на енергоносителите, каза тя. Ваня Григорова добави, че, ако таванът на надценката се направи по най-ефективния начин, на теория би могло мярката да е работеща. Политиците продължават да дават празни обещания, обвини икономистът.

Григорова смята, че има шансове за редовно правителство, което да задържи инфлацията до следващите предсрочни парламентарни избори. Изготвят се програми, след като не само народните представителите - това показва, че председателят на Народното събрание определя кои закони да бъдат приети. Това означава, че ще се блокират всички други закони, които не са внесени от депутати, посочи тя.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com