Европари с предимство за малките фирми от Северозапада

Европари с предимство за малките фирми от Северозапада | StandartNews.com

Малките и средните предприятия от Северозападна България ще бъдат финансирани с предимство по новата европрограма "Иновации и конкурентоспособност", когато кандидатстват с проекти за подобряване на производствения си капацитет, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски. "Предимство ще имат и проекти, които се изпълняват на територията на Северозападния район за планиране, които получават допълнителни 5 точки, както обещахме", допълни той.

"Тези, които са кандидатствали и са спечелили проекти по миналия програмен период, ще имат право да кандидатстват отново, но ще получават по-малко точки в зависимост от това колко проекта са осъществили и на каква стойност", съобщи Лукарски и поясни, че идеята е да се подпомогнат по-широк диапазон от малки и средни предприятия, както и кандидатстващи за първи път, а фирмите да развиват устойчив бизнес, а не да разчитат само на европейски грантове.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 150 млн. евро. Максималният размер на безвъзмездната помощ е между 35% и 70% и ще зависи от категорията на фирмата и от региона.
Компании от Югозападния регион, ще получат по-нисък процент на безвъзмездната помощ – до 35% за средни и до 45% за микро- и малки. За останалите пет района на планиране условията са до 60% - за средни, и до 70% - за микро и малки предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай