Еврохолд прави Енергиен борд за ЧЕЗ България

Енергийният борд да стане част от Надзорния съвет на дружествата в групата на „Ийстърн Юръпиън Електрик Къпмпани Б.В.“

Еврохолд прави Енергиен борд за ЧЕЗ България | StandartNews.com

„Еврохолд“ е създал специален Енергиен борд от експерти, всеки от които притежава над 25 години опит в енергийния сектор и е заемал ръководни позиции в големи Източноевропейски енергийни предприятия. Структурата ще подпомогне лекото интегриране и управлението на компаниите на ЧЕЗ в България след придобиването и ще бъде основна движеща сила за инвестициите и иновациите в българската електропреносна инфраструктура.

Това стана ясно при представянето на стратегията на компанията „Еврохолд“ за периода след покупката на активите на ЧЕЗ в България.

В бъдеще се планира Енергийният Борд да стане част от Надзорния съвет на дружествата в групата на „Ийстърн Юръпиън Електрик Къпмпани Б.В.“

Еврохолд има опита да създаде подобен проект, каза Кирил Бошов – един от директорите на „Еврохолд“, подчертавайки подкрепата, която са получили от чуждите акционери на холдинга за таза сделка.

Покупката на ЧЕЗ в България е първа стъпка за "Еврохолд" в енергийния сектор. Придобиването активите на ЧЕЗ, като водещата електропреносна компания в  България и една от най-големите в региона, е ясно послание за намеренията на холдинга да гради интегриран бизнес в тази сфера.

Освен Бошов пред медиите днес се изправиха българският член на борда Георги Миков, както и други двама ръководители на „Еврохолд“ - Асен Христов и Васил Стефанов. Стефанов отговаря за „Сливания и придобивания“.

Ръководството на „Еврохолд“ официално представи двамата международни мениджъри, които влязоха в енергийния борд за сделката за ЧЕЗ - британеца Гари Левсли и румънеца Дан Каталин Станку.

Над 120 специалисти работят по сделката, обяви Асен Христов и подчерта, че сделката е в КЗК и в следващите 25 дни се очаква решение на регулатора.

Кирил Бошов представи компанията и международните мениджъри, които са привлечени за сделката. Застрахователните приходи на Еврохолд надвишават 1 милиард лева, а присъствието й е в над 10 страни, посочи той.

Решението да придобиване на ЧЕЗ беше добре обмислено от нашите акционери. След много анализи на дефиниране на силните страни на “Еврохолд“ и фактът,  че компанията придоби експертиза в регулираните бизнеси, получихме подкрепа от акционерите за тази сделка, каза още Кирил Бошов.

Две големи инвестиционни банки Deutsche Bank и Nomura гарантират финансирането на покупката на ЧЕЗ България, която ще струва на "Еврохолд" 335 милиона евро.

Компаниите на ЧЕЗ Груп България ще бъдат придобити чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V. – 100% собственост на Еврохолд България АД.

Новото дружество е създадено специално за нуждите на сделката и всеки момент очаква получаване на нужните разрешителни от регулаторните органи.

"Еврохолд" ще запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ с цел съхраняване на опита и екипа на компанията, подчертаха шефовете на компанията. Това специално е записано в Стратегията на Еврохолд за развитие на ЧЕЗ България.

Дан Станку посочи намеренията на Еврохолд за надграждане на ЧЕЗ България. „Еврохолд“ планира да подкрепи и развие съществуващата инвестиционна програма на ЧЕЗ в България. Инвестиционната програма ще отговаря напълно на регулациите и изискванията на КЕВР, както и на Европейската рамка в областта на климата и енергетиката до 2030 г.

При структуриране на цялостното финансиране на сделката за придобиване са предвидени и допълнителни средства, които да се използват целенасочено за изпълнение именно на основните елементи на инвестиционната програма.

Инвестиционната програма включва Развитието на платформи за изчисляване на потреблението, включващи и устройства за следене на потреблението във всеки дом/офис/сгради в реално време.

Планираната инвестиционна програма от над 270  млн. лв. за настоящия регулаторен период до 2020  г., и над 260 млн. лв. за следващия регулаторен  период и ще бъда съобразена с регулаторните изисквания и решения на КЕВР. Целта е намаляване на загубите на електрическа енергия.

След успешното интегриране на активите на ЧЕЗ, „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ ще търси възможности за развитие, включващи изграждането или придобиването на съществуващи генериращи мощности, капацитет за съхранение и други физически активи, които ще затвърдят водещата лидерска позиция на компанията в региона.

Дългосрочните цели и визията на Еврохолд са да развие подхолдинга „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ и да го превърне в най- голямата независима компания за комунални услуги в страните от ЦИЕ/ЮЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай