Експерти с остро предупреждение за ДДС-то. Рискът

Коментар на финансиста доц. Емил Хърсев и икономиста Агоп Каспарян

Експерти с остро предупреждение за ДДС-то. Рискът | StandartNews.com

"Не виждам да се обсъждат антикризисни мерки. Това, което прави правителството от началото на мандата си, е да търси възможност за подпомагане. За съжаление, това не са антикризисни мерки и засилват някои кризисни процеси, например - инфлационните", заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на икономиста Агоп Каспарян, трябва да има баланс, защото в момента се налива масло в огъня. 

Според него мерките, които държавата предприема, засилват повече инфлацията. 

"Не може всички да искаме от държавата помощи, а в същото време да предприемаме мерки да ограничим нейните постъпления. Безкрайно опасно е пипането на ДДС-то. Рискуваме да загубим едно от малкото ни предимства - единната система за облагане с ДДС", посочи доц. Хърсев. 

Каспарян изтъкна, че при нулева ставка ДДС, ще се получи ефектът на доминото. 

"Ако искат хлебопроизводителите 0% ДДС, утре ще поискат и други. Постъпленията в бюджета значително ще намалеят. Когато използваме държавни политики за подпомагане на бизнеса, ние ги вадим и от държавния бюджет. И накрая някой ще трябва да плати тази сметка. Влизаме в дефицит", допълни икономистът. 

"По време на пандемията държавите бяха стимулирани от доста неразумната политика на самата Европейска комисия, която насърчаваше подхода със заеми да се компенсира липсата на доходи. Създаде се този мит, че ние можем да живеем дълго време на заеми. Това не може да продължава вечно", посочи доц. Хърсев. 

Мнението на икономиста Каспарян е, че трябва да се гледа по-дългосрочно и устойчиво. 

"Икономическите политики трябва да са насочени така, че това да не рефлектира върху нашите деца. Или да направи така, че бизнесът да стане ленив. Динамиката, с която цените се покачват, не може да се намали с магическа пръчка. Процесите, които се зародиха от Ковид кризата и сега във войната, ще бъдат поне няколко години. Много опасно е да продължаваме да наливаме в икономиката. Това до нищо добро няма да доведе", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

"Не виждам нито една програма за увеличаване на производството с цел компенсиране на доходи. Държавният бюджет е ограничен. Всяка една компенсация трябва да е ограничена във времето. Всеки един мораториум е антипазарна мярка. Това не е решение, а отлагане", заяви доц. Емил Хърсев. 

Мнението и на двамата експерти е, че можем да се справим без доставките на руски газ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай