Неделя,

Експерт със страшна прогноза за цената на газа. Ще се сбъдне ли?

От: СТАНДАРТ -
23410
Експерт със страшна прогноза за цената на газа. Ще се сбъдне ли?
A
A
A

Страшна прогноза за цената на газа даде енергийният експерт Васил Начев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова тв.

"Доставната цена на втечнения газ от САЩ до „Топлофикация София” ще бъде около 28 долара за 1000 кубически метра газ. Всички други спекулации са без каквато и да било почва. Това е цената за транспортните разходи. След това имаме референтна цена Хенри Хъб, която - ако към днешна дата България имаше сключен дългосрочен договор – цената до „Топлофикация София” трябваше да бъде 76 лева за мегаватчас. Разбира се България няма такъв сключен договор – затова цената ще бъде по-висока. Прогнозирам цена от 155 лв./MWh, като в нея са включени всички разходи", коментира  Начев в отговор на въпрос с колко може да очакваме да бъде по-ниска цената на втечнения природен газ от САЩ.

По думите му е добре, че руският газ е бил спрян първо за България. „Представете си какво щеше да стане, ако половини или на цяла Европа беше спрян газа. Тогава нямаше да има никакъв шанс да намерим каквото и да е било свободно количество”, каза Начев.

„За мен „субсидирани цени” е нещо, което е по-скоро спекулативно, отколкото реалистично. Когато стана шистовата революция имаше субсидии за стартирането на този сектор. Но в момента няма подобно нещо. Толкова много се изговори напоследък – единствено не съм чул само какъв ще бъде цветът на газа. Изумително е колко шум се вдигна около доставката на природен газ. За мен е добре, че се намери решение за сравнително кратък период от време”, подчерта експертът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com