Експерт каза при какви условия ще паднат цените на имотите

Прогноза на проф. Даниела Бобева

Експерт каза при какви условия ще паднат цените на имотите | StandartNews.com

Уникален е родният пазар на имоти. Това заяви по БНР проф. Даниела Бобева, преподавател по финанси. 

"Традиционната теория не може да обясни тенденциите на съвременния пазар, защото ние имаме една огромна жилищна площ. Ние имаме около 40% неизползваемост на жилищна площ, ние имаме много диверсифициран пазар, тоест различни локации и на стари и нови жилища, бизнес имоти. И като говорим за цени като общо число, това е много подвеждащо. Цените не спадат, растат по-бавно, но расте. Защо? Не мога да кажа кога ще започнат да спадат осезаемо, но мога да кажа при какви условия ще започнат да падат. Когато лихвите по ипотечните жилищни кредити започнат да се увеличават по-бързо и да догонват европейските, тогава можем да очакваме по-ясно динамика на цените надолу. И все пак зависи за кой пазар", прогнозира проф. Бобева.

Бившият икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски направи прогнози за икономиката у нас през 2024 г.

"Никакъв позитивен ефект не се очаква от частичното влизане на България в Шенген. Мисля, че политическият език няма нищо общо с икономическите реалности, а те са, че нашият износ, основно към еврозоната, е по сухоземните пътища, а не по въздушните, нито по водните", заяви тя и допълни, че България не става и по-привлекателна дестинация за чужди инвестиции. Икономистът коментира, че сигналът за частичното влизане в Шенген е лош - нещо не сме направили и довършили. 

"Има и още един лош сигнал за инвеститорите от трети страни, въвежда се режим, при който ще бъдат поставени в скрининг по-големите инвестиции, въвеждане на данък върху мултинационалните компании. Аз не знам на какво се гради този оптимизъм към чуждестранните инвестиции", аргументира се проф. Бобева.

"Това, което правителството се опитва обаче да направи в тази доста неблагоприятна външна среда, е да има един по-таргетиран целеви подход да си говори с потенциални инвеститори. Виждаме някои мерки – намаляване на административната тежест. Надявам се да бъдат по-смели тези стъпки за преодоляване на неблагоприятните външни фактори", допълни тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи
Simeon
преди 3 месеца

Kaк мога да получа лекарството Можели тел за връска със вас

Откажи