ЕКОИНВЕСТ въвежда пилотни за националния пазар технологии

Става дума за производство на полимери в първични форми от отпадъчни пластмаси

ЕКОИНВЕСТ въвежда пилотни за националния пазар технологии | StandartNews.com

В завода на ЕКОИНВЕСТ ЕООД за производство на полимери в първични форми от отпадъчни пластмаси, предимно отпадъци от опаковки в гр. Пазарджик, се преработват 10000 тона пластмасови отпадъци годишно. В съответствие с тенденциите за намаляване на използваната в опаковките пластмаса и намаляване на емисиите на CO2, дружеството реализира проекта EcoPlastPran с подкрепата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 в изпълнение по процедура BG16RFOP002-3.004 „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“.

Заедно с разширяване на капацитета на производствената база на ЕКОИНВЕСТ ЕООД и постигането на по-устойчив бизнес модел в предприятието, бе постигната и подобрена екологосъобразност в сектора на производството на полимери в България.

С цел да се постигне мултиплициране на ефекта, предстои провеждането на отворени събития, на които ще бъдат презентирани използваните технологии, производствения модел и ползите от внедряването им за отделните предприятия, за пазара като цяло и за постигането на по-устойчива икономика.

В разговор, техническият директор на предприятието, г-н Иван Иванов, сподели какви са очакваните резултати от реализацията на проекта в дългосрочен план.

Г-н Иванов, разкажете малко повече за проекта EcoPlastPran, за какво става дума?

  • EcoPlastPran е много важен за нас проект, самата инвестиция е стратегическа за предприятието и за развитието ни не само като една от най-големите компании за производство на първични полимери в страната, но и като пример за нашата технологична общност за подобряване ефективното използване на ресурсите. По проекта беше внедрено уникално за страната оборудване, нова промишлена пералня за пречистване на отпадъчна маса, съоръжение от висок индустриален клас, с което значително променихме технологията на извършване на операцията изпиране на отпадъчна маса. Сега ни предстои провеждането на две важни за проекта събития, на които ще представим внедрената пилотна за страната технология за подобряване процеса пране на полимерни отпадъци, както и нашия наистина уникален производствен процес, чрез който ще постигнем много добра ресурсоемкост и екологични резултати. Всички колеги са поканени да вземат участие, партнираме си с няколко браншови организации и вярвам, че колегите ще имат интерес към внедрената в рамките на проекта пилотна технология.

На каква стойност е инвестицията и финансирането по проекта?

  • Стойността на целия проект е в размер 1 127 200 лв., като безвъзмездната помощ е в размер на 677 390 лв., близо 60.09% от допустимите разходи по проекта. Оборудването закупихме след провеждане на публичен търг, вече е доставено и предстои последната стъпка от изпълнението, да популяризираме въведената технология сред нашите партньори в сектора и да споделим резултатите от проекта.

Какви са очакванията ви вследствие изпълнението на проекта EcoPlastPran, какво ще се промени?

  • Ние подготвихме технологичен одит в който след направените проучвания имаме очаквания за намаляване на влаганите в производството суровини с над 40%, намаляване употребата на опасни химични вещества с приблизително 66%, както и намаляване на генерираните отпадъци с над 53%. Очакваме да постигнем увеличаване на общата маса рециклирани отпадъци и намаляване на емисиите в отпадъчните води с над 45%. Освен екологични ползи, реализацията на проекта е ефективна и от бизнес гледна точка – ако продължаваме така добре да се реализираме, срока на откупуване на инвестицията в новата промишлена пералня за пречистване на отпадъчна маса ще бъде под 1 година, което е голямо постижение. Това разбира се ще повлияе дългосрочно и на ефективността на разходите ни, а това ще ни позволи да допринасяме повече като работодател и инвеститор в Пазарджишкия регион.

Повече информация да изпълнението на проект EcoPlastPran може да видите от страницата на предприятието, където ще бъде публикувана информация и за предстоящите събития за мултиплициране на резултатите по проекта: www.ecoinvest.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай