ЕК създава работна група за руското ембарго

ЕК създава работна група за руското ембарго | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия създаде работна група, която ще се занимава с последиците от наложеното от Русия ембарго за внос на храни и земеделски продукти от ЕС.

Групата ще работи под ръководството на еврокомисаря за земеделието Дачиан Чолош.

По-рано българският министър на земеделието и храните Васил Грудев поиска извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство заради руското ембарго. Настоява се Съюзът да излезе с единна позиция и да бъдат предприети спешни мерки за защита на засегнатите производители.

Междувременно, Гърция обяви мерки за намаляване на последиците от руското ембарго върху вноса на гръцка земеделска продукция, предаде агенция АНА-МПА.

Мерките са разработени от министерствата на външните работи и на аграрното развитие на страната и предвиждат компенсации за гръцките фермери, които ще пострадат от руското ембарго. Те включват и задействане на механизми за пласиране на селскостопанската продукция по други експортни дестинации, а също и на вътрешния пазар.

Целта на мерките е максимално да бъдат ограничени последиците от руското ембарго върху пресните плодове и зеленчуци, предназначени за износ на руския пазар. Външното министерство в Атина увери, че гръцките производители ще имат пълната подкрепа от страна на държавата за смекчаване на последиците от руското ембарго.

Според различни оценки загубите на Гърция от ембаргото може да бъдат от 140 до 240 милиона евро. Цените на едро се сринаха до 6-8 евроцента за килограм праскови, а в хладилници стоят хиляди тонове плодове.

Властите в Гърция обмислят и възможности за предоставяне на плодовете на армията, болниците, хотелите и училищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай