Двама от ДКЕВР хвърлиха оставки

Двама от ДКЕВР хвърлиха оставки | StandartNews.com

Само Еленко Божков още не е взел решение по призива на служебния кабинет

Двама от тримата членове на ДКЕВР, чиито оставки бяха поискани от правителството в сряда, са ги подали, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката. Това са председателят на регулатора Боян Боев и подчинената му Лиляна Младенова. Документите за доброволния отказ от заеманите длъжности са подадени след проведен от двамата разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов в късния следобед вчера.

Интересен факт е, че сутринта от ДКЕВР разпространиха официално съобщение, че не виждат причина да подават поисканите им оставки. В писмото беше и подробно обяснено защо от регулатора не са съгласни с обвиненията, отправени им ден по-рано от правителството, че не работят безпристрастно и решенията им вредят на състоянието на енергетиката.

Даже напротив, членовете на комисията смятат, че са предприели правилните действия за стабилизиране на сектора след дебалансирането му и натрупването на огромни дългове между участниците на пазара вследствие на актове на предишни ръководства на комисията.

Така, въпреки първоначалния отказ, Боев и Младенова са подали оставките си. Все още не е ясно решението на третия член на регулатора Еленко Божков, чието оттегляне също бе поискано от служебния кабинет. Засега той не се е отзовал на поканата. Конкретно към него бяха отправени и обвинения за конфликт на интереси, тъй като паралелно с работата му в ДКЕВР е продължавал да бъде съдружник в компанията "Еленерго - Спасов и сие", която работи на пазара на енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай