Два дни за плащане на налозите за 2012-а

Пенсионери с увреждания не обявяват наеми до 880 лв.

Два дни за плащане на налозите за 2012-а | StandartNews.com

Два дни остават, за да се декларират доходите от миналата година, както и да се платят първите авансови данъци за 2013 г. И докато декларация за доходите от 2012 г. подават всички, които са получили пари извън работната си заплата, то авансов налог плащат основно хазяи, хора със свободни професии и земеделски производители. От началото на 2013 г. беше въведена нова декларация за авансовите данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО, образец 4001). Тя се подава от гражданите, които сами трябва да определят и внасят данъка върху доходите си.

Декларацията се подава, тъй като от 2013 г. при плащане на всички данъци и осигуровки парите влизат в една сметка на НАП. Затова всяко плащане на данък от гражданите е обвързано с подаване на декларация.

 Примери:

Ако получавате наем от квартирант - в този случай хазяинът трябва сам да определя и внася дължимия авансов данък и съответно трябва да подава декларация образец 4001

Ако упражнявате свободна професия (напр. адвокат, нотариус, частен съдебен изпълнител, лекар, стоматолог и т.н.) и сте регистриран като самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО. В този случай сте задължен сам да определяте и внасяте авансов данък за придобитите през годината доходи и съответно трябва да подадете новата декларация образец 4001

Ако сте съдружник в търговско дружество и в тази връзка сте самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО. Получавате възнаграждение по извънтрудово правоотношение от друга фирма, като сте декларирали пред нея, че сте самоосигуряващо се лице. В този случай платецът не удържа авансов данък, а задължението за определяне и внасяне на данъка е на самия човек чрез подаването на декларация образец 4001

Българин е получил дивидент от компания в чужбина, върху който дължи окончателен данък. Той трябва сам да определи и внесе налога, както и да подаде декларация образец 4001.

Декларация за получените доходи авансово през годината не се подава, ако човек е получил наем, пари от упражняване на свободна професия, от работа като земеделски производител и т.н., но не дължи данък върху тези доходи или дължимият данък се удържа и внася от платеца на дохода.

Примери:

Пенсионер получава наем от друг гражданин в размер на 500 лв. месечно. Няма други доходи освен наема и пенсията. Хазяинът е с намалена работоспособност 65% и според ЗДДФЛ не дължи авансов данък, тъй като облагаемият му доход няма да превиши сумата от 7920 лв. Пенсионерът не подава декларация образец 4001, тъй като не дължи данък. Авансов данък се плаща само за доходите от първите три тримесечия. Затова, ако наемът е дори до 880 лв. на месец, пенсионерът няма да плаща авансов данък, но трябва да подаде годишна декларация в началото на 2014 г.

Човек получава възнаграждение по извънтрудово правоотношение, като платецът на дохода е фирма, която е задължена да определи, удържи и внесе авансово данък върху дохода. В тези случаи декларацията образец 4001 (по чл. 55 от ЗДДФЛ) се подава от платеца на дохода (фирмата)

Адвокат започва дейността си през септември 2013 г. и първата дата, на която получава доход, е 2.10.2013 г. За доходите от четвъртото тримесечие не се дължи авансов данък и съответно не се подава декларация образец 4001 за това тримесечие. В конкретния случай облагането на доходите ще стане с подаването на годишната данъчна декларация в началото на 2014 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай