Домусчиев: Влагаме Е30 млн. у нас през 2015 г.

Домусчиев: Влагаме Е30 млн. у нас през 2015 г. | StandartNews.com

"Хювефарма" ще изгради две централи на биомаса и ще разшири заводите си

Около 25-30 млн. евро ще инвестираме през 2015 г. в производствените си мощности в България. Това каза за "Стандарт" Кирил Домусчиев, акционер в международната фармацевтична компания "Хювефарма", Параходство "Български морски флот" и други фирми, който преди три дни беше избран за председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Планираме да изградим две централи за производство на пара от биомаса за нашите фармацевтични заводи в Пещера и Разград, посочи Домусчиев. Инвестицията във всяка от тях ще е за не по-малко от 6 млн. евро, обясни той. За гориво ще използваме отпадъчен продукт от производствената дейност на заводите, а в допълнение ще закупуваме и друга биомаса в регионите около тях, допълни той. Целта на тези инвестиции е да намалим зависимостта си от руския природен газ, защото е видно, че българските правителства не успяват да постигнат добра цена, която да дава възможност на нашата икономика да е конкурентоспособна, обясни Домусчиев. Факт е, че Украйна и сега продължава да получава руския природен газ на по-ниска цена от нас, а тя е във война с Русия, а не ние, коментира още Домусчиев.

Отделно от това планираме да вложим над 15 млн. евро в заводите ни в Пещера и Разград, заяви още Кирил Домусчиев. Планираме да инвестираме и около 150 млн. долара за построяване на няколко нови кораба в Китай, както и да закупим някои предприятия и производства в чужбина, обясни Кирил Домусчиев.

Интервю с Кирил Домусчиев четете в понеделник във в-к Стандарт и на www.standartnews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай