Добрев за "Южен поток": Не е коректно да се хвърля вина върху България

Добрев за "Южен поток": Не е коректно да се хвърля вина върху България | StandartNews.com

София. "Трудно е да дебатираме по проекта "Южен поток" и да мислим как да го възобновим, защото основният акционер реши да се оттегли. Не е коректно да се хвърля вина върху България", заяви от ефира на БНТ Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш министър на икономиката.

"БСП се опитаха да изкарат Европейската комисия лоша и искаха да изградят този проект въпреки ЕК. Няма смисъл да коментирам писмата на Пламен Орешарски и Драгомир Стойнев. Там става много ясно, че БСП искаше да избегне европейските правила, а те са прости. България да не зависи само от един доставчик на газ, че трябва да има открити и прозрачни конкурси за строителството на този проект. Не мисля, че нещо от това е във вреда за България. Правителството "Орешарски" обяви някакви безумни конкурси и тръжни процедури", коментира Добрев.

"Последната година и половина се направиха неща, които бяха напук на ЕК, напук на европейските правила и напук на всякаква логика. Не мога да коментирам защо Русия реши да се оттегли от "Южен поток". Едно е сигурно. На България не може да се вменява вина. Според мен се отдава прекалено голямо внимание на "Южен поток", категоричен бе депутатът.

По думите на Добрев, по-важната тема за България е останала в сянката на проекта за строителство на газопровода. "В сряда Министерски съвет обяви конкурси за търсене на газ и нефт в Черно море. Този газ е собствен и ще бъде по-евтин с 35%, от която и да е алтернатива. В бюджета ще влизат и концесионни такси. България потребява по 3 млрд. кубика газ. Това означава, че ще задоволим нуждите си за 30 години напред. България дори може да стане износител на газ", посочи още Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай