Добавките падат от цената на тока

Добавките падат от цената на тока | StandartNews.com

София. Нов модел за ценообразуване, подготвян от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, предвижда премахването на всякакви добавки към цената на тока. Това заяви министър Асен Василев по време на петото заседание на Обществения съвет по енергетика към МИЕТ.

„Вярвам, че ще успеем да запазим цената на електричеството и да няма поскъпване от 1 юли", подчерта министър Василев.
„Това всъщност поставя на пазарен принцип ценообразуването, без да се отразява на крайната цена за потребителя, но ще отпуши износа на българско електричество към външни пазари", каза Асен Василев.
На заседанието стана ясно, че държавните дружества в енергетиката могат да съкратят разходите си общо с 239 млн. лв. Държавната топлоелектрическа централа „Марица изток 2" предлага да съкрати разходите си със 100 млн. лв., АЕЦ „Козлодуй" - с 50 млн. лв., а Електроенергийният системен оператор - с 9 млн. лв., стана ясно от думите на министър Асен Василев.

Вече беше договорено, че „Мини Марица Изток" също могат да съкратят разходите си с 80 млн. лева. „Останалите участници в енергийната система, включително и Националната електрическа компания, ще продължат да търсят възможности за намаляване на разходите си", подчерта министър Василев.

Производителите на енергия от възобновяеми източници изразиха готовност да заплащат генерираните от тях разходи за балансиране на енергийната система. По думите на Владимир Аличков (член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация) засега от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не са предоставили данни за точния размер на тези разходи. По предварителни изчисления става въпрос за приблизително 60 млн. лв.

По неговите думи новият модел на ценообразуване ще осигури възможност от една страна, да е ясно за хората какво и защо плащат, а от друга - това да бъде равномерно разпределено, а не да минава през допълнителни добавки и административни процедури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай