До 15% по-евтин газ за бизнеса (ОБЗОР)

Снабдителните компании бойкотираха заседание на ДКЕВР

До 15% по-евтин газ за бизнеса (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. По-малките предприятия, които не купуват газ от "Булгаргаз", ще могат да разчитат на до 15% по-ниска цена от началото на април. Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев. Той обясни, че при различните газоразпределителни дружества (ГРП) цените ще бъдат свалени различно. При някои, където има по няколко тарифи за бизнес потребителите в зависимост от годишната им консумация, намалението им също ще бъде различно. Най-високото предвиждано намаление е с 15%, а най-ниското - с 3%, каза Боев. За бита намалението на цените ще бъде с до 3%. Тарифите ще бъдат одобрени окончателно на 1 април. Самите ГРП-та обаче остро възразиха срещу предвиденото сваляне на цените и по-конкретно срещу начина, по който става това - сваляне цената на газа, продаван от "Булгаргаз" с 2,73%, и намаляване на нормата им на възвръщаемост. Според ДКЕВР тя трябва да бъде намалена на 8%, колкото са средните нива в ЕС. В официално писмо обаче Българската асоциация "Природен газ" заяви, че този процент е валиден за държави, където битовата газификация е между 50 и 100% и инвестициите в мрежата вече са се изплатили или това предстои скоро. У нас обаче достъп до синьо гориво имат едва 3% от домакинствата и с намаляването на нормата на възвръщаемост ДКЕВР блокира инвестициите, пише в писмото. Паралелно дружества бойкотираха общественото обсъждане на тарифите.

По-ниските цени на газа няма да се отразят на тези на парното и топлата вода, обяви Боев. Той обясни, че тарифите на топлофикациите няма да бъдат сваляни, за да се компенсира увеличението на акциза върху природния газ от 1 януари от 10 на 60 ст. на гигаджаул. Заради свалянето на цената на газа обаче ще бъдат намалени тарифите, на които се изкупува токът от когенерациите на топлофикации и заводи, обясни Боев. От топлофикациите, с изключение на столичната, възразиха срещу това намерение на регулатора. Боев заяви, че още не е ясно дали по-евтиният ток от когенерации ще се отрази на цените за бита от 1 юли. До 30 юни ДКЕВР ще е готова с нов механизъм за ценообразуване, който да компенсира 100% разходите за ВЕИ.

Варна на нов бунт срещу Енергото

До седмица варненци започват нови протести и граждански неподчинения, ако не се предприемат мерки за стабилизиране на енергетиката. Това предупреди в официално писмо до премиера Пламен Орешарски и председателя на парламента Михаил Миков Общественият съвет на протестиращите в морската столица, създаден по време на бунтовете през миналия февруари. От гражданското движение настояват да се предприемат действия по прекратяване на приватизационните договори с ЕРП-тата поради системното им нарушаване. Енергодружествата след това трябва да преминат в ръцете на държавната НЕК. Паралелно парламентът трябва състави комисия с 50% гражданска квота, която да започне пълна проверка на действията на ДКЕВР. Резултатите да бъдат предадени на прокуратурата, която да потърси отговорност от виновните за сегашното състояние на системата лица, настояват варненци. Освен това държавата веднага трябва да започне преразглеждане на всички договори в сектора и неизгодните за страната и гражданите да бъдат анулирани. Гражданската организация иска и категоризация за качеството на електрозахранването според стандартите в Европа и въвеждане на съответните цени. Ако до седмица не бъдат предприети действия за изпълнение на всички тези искания, варненци масово ще излязат отново на улицата, като има готовност да бъде обявено и гражданско неподчинение, пише още в писмото.

ЕВН: Няма да платим

"ЕВН България Електроснабдяване" няма да плати на НЕК поисканата от ДКЕВР сума. Това се казва в официално изявление на компанията. Като причина от ЕРП-то посочват, че парите вече са били платени към производителите на ток от ВЕИ, който от ЕВН са длъжни да изкупуват по закон. От друга страна, самата НЕК все още не се е издължила на ЕРП-то, за да компенсира разходите му за зелена енергия, се казва в изявлението. От ЕВН допълват, че задълженията на държавната компания към тях не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на "ЕВН България Електроснабдяване" да избере как да си уреди сметките с НЕК - чрез плащания или чрез прихващане на суми.

ТЕЦ "Варна" с жалба срещу НЕК

ТЕЦ "Варна", която е част от групата на ЧЕЗ в България, е подала в ДКЕВР жалба срещу НЕК. Причината е в системни забавяния на плащанията за произведения от централата ток от 2010 г. насам. Към 26 март 2013 г. те възлизат на 27,3 млн. лв., а с лихвата набъбват до 35,4 млн. лв., заявяват от ТЕЦ "Варна". Поради тази причина ръководството е изпратило до НЕК поредно писмо, с което е призовало държавното дружество да се издължи до 27 март. Тъй като плащане не е постъпило, от ТЕЦ-а са се възползвали от възможностите в нормативната рамка и регулаторните механизми и са подали жалба срещу НЕК в ДКЕВР, за което е информиран и икономическият министър Драгомир Стойнев като принципал на държавната компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай