Дъждовете спряха гроздобера край Сандански

Дъждовете спряха гроздобера край Сандански | StandartNews.com

Чакат гърци да изкупят част от реколтата

Втора седмица стотици лозари в селата край Сандански отлагат беритбата на гроздето заради дъждовете. Надеждата на стопаните е валежите да спрат, за да може тази седмица да приберат реколтата си от сортовете „мерло" и „каберне". „Проблемът е, че не може да се влезе в лозовите масиви, всичко е кал, затъваш, няма как да береш. Притеснени сме да не падне и качеството на плода от толкова много дъждове. Разчитаме на гроздето, за да осигурим препитанието си. Винпромите в последните години почти не купуват", заяви кметът на санданското село Враня Валери Попов.

Производителите очакват да продадат стоката си на частни лица и на прекупвачи. Но са категорични, че сорта „широка мелнишка лоза" няма да го дават за под 50 стотинки за килограм, а мерлото и кабернето ще са с минимална цена от 70 стотинки за килограм. „В момента по пазарите в Пиринския край търговци от Пловдив и други райони на страната продават грозде и го рекламират, че е от нашия край. А то е със захарност от 19-20 градуса, докато нашето е захарно 23-24 градуса", каза още кметският управник.

Той разкри, че масово лозарите в региона правят бартер на гроздето с други хранителни продукти, най-вече картофи и боб. Насам идват от целия Пиринския край, от Кюстендил, от Перник, от София. Очакват се и доста гърци, които са редовни техни клиенти в последните години. Комшиите от Северна Гърция предпочитат да пазаруват в санданските села, тъй като цената е по-ниска. После си приготвят ракия и вино от плода. „Това, което не продадем, ще заменим за други продукти. В последните години бартерът е на мода тук. Най-много търсим картофи и фасул, както и дърва за огрев. Ще дойдат търговци от Самоков и Якоруда с картофи и боб, пък ние ще им дадем грозде. Няма да върнем никой, всички са добре дошли", казва Валери Попов. Най-важното за хората е да пласират реколтата си и да си осигурят хранителни продукти и дърва за зимата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай