Държавни имоти стават общински

Държавни имоти стават общински | StandartNews.com

София. На редовното си заседание правителството прехвърли безвъзмездно на община Кнежа правото на собственост върху имота в местността „Мерата", използван към момента като депо за битови и неопасни отпадъци. Решението ще позволи на местната власт да реализира проекта си за закриване и рекултивиране на сметището, тъй като разходите за финансиране на тези дейности са допустими само при условие, че терените, върху които е разположено депото, са общинска собственост.

В собственост на община Мизия бяха прехвърлени теренът от 40 дка и петте сгради, в които е настанена местната Професионална гимназия по химични технологии „Васил Левски". Актът на кабинета дава възможност на общината да кандидатства с проекти по оперативни програми и финансиране от други донори за подобряване, реновиране и облагородяване на материалната база и прилежащите площи на учебното заведение.

С друго решение Министерският съвет безвъзмездно прехвърли правото на собственост върху имоти – частна държавна собственост, на община Болярово. Двете едноетажни сгради се намират на ул. „Нико Пехливанов" в града и ще бъдат ползвани от местната власт за обособяване на складове за индивидуални средства за защита и за съхранение на имущество на общината.

Комисията за защита от дискриминация ще ползва част от първия етаж на Блок 1 от многокорпусната сграда на столичния бул. „Драган Цанков" №35. Помещенията ще бъдат използвани за административните нужди на Комисията.

С две други решения от публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имоти с отпаднала необходимост за Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и за Националната компания „Железопътна инфраструктура". Имотът, ползван от ДАМТН, се намира на ул. „Млада гвардия" №32 в Шумен, а предоставеният в управление на НКЖИ – в землището на врачанското село Бели извор.

На днешното си заседание Министерският съвет даде съгласието си „Български морски квалификационен център" ЕАД да отдаде под наем на „Параходство Български морски флот" корабите „Героите на Севастопол" - ферибот (жп трейлери) и „Героите на Одеса" - ферибот (ро-ро). Наемната цена ще бъде определена от независим оценител, като не може да бъде по-ниска от пазарната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай