Държавна преса за избите

Нова наредба вкарва винзаводите в излишни харчове

Държавна преса за избите | StandartNews.com

Русе. Държавните изисквания към нас растат, нуждите от инвестиции също, а продажбите ни намаляват. Така обобщи ситуацията в бранша шефът на русенския винзавод Наталия Къснеделчева. Тя, както и колегите й от останалите изби в страната, трябва да въведат уреди за отчитане на количеството и градуса на произведения алкохол най-късно днес (1 юли 2013 г). В противен случай, според наредбата за вземането на проби и методите за анализ за целите на контрола върху акцизните стоки, производителите подлежат на солени глоби. Оказва се обаче, че дори към деня, когато станалата прословута Наредба 3 официално трябва да влезе в сила, никой в страната не може да произведе и предложи уредите, които трябва да измерват алкохолния градус според изискванията на митниците.

Още по времето на предишното правителство браншовиците успяха да издействат известни облекчения в наредбата. Въведоха се експериментално и уреди за отчитане според изискванията на наредбата. Експериментът обаче показа, че тези уреди не работят и не дават нужната информация на митниците, коментира шефът на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. В същото време се оказва, че инвестициите, които трябва да направи всяка изба, за да закупи тези уреди, е прекалено голяма и по никакъв начин не оправдава поставената цел, коментира той. Според него, ако наредбата остане да действа във вида, в който е в момента, всички предприятия от бранша ще бъдат ощетени. Засега срещаме разбиране от финансовото министерство и се надяваме, че въпреки всичко няма да има проблеми за производителите в началото на юли. Винзаводите се надяваха на рамо от финансовото министерство, но след края на работния ден в петък - отговор от там нямаше. В момента правим тази част от промените, заложени в наредбата, която е възможно реално да се въведе от първи юли, обясни Наталия Къснеделчева.

Според нея изискването за въвеждане на нови уреди за измерване на количество и алкохолен градус е невъзможно да се изпълни. Просто няма кой да ги достави, коментира тя. Нямам нищо против да има контрол, но нека се прави така, че да не се ощетява бизнесът, казва Къснеделчева. Според нея всички тези изисквания, които се въвеждат с новата наредба, са напълно излишни. Писна ми чрез моите данъци и непрекъснатото притискане на бизнеса да се правят само нови и нови избори, без никакъв ефект за предприемачите, заяви Къснеделчева. Според нея наредбата е недогледана и писана набързо, без да се вземат предвид реалните нужди и възможности. Някой трябва да започне да преглежда законите и наредбите, които се правят, да се погрижи за климата, в който работи бизнесът, защото в момента се чувстваме като никои, каза управителят на винзавода в Русе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай